Σε ανθρώπινο σφαγείο είχε μετατραπεί η φυλακή Σεντνάγια στη Συρία που χρησιμοποιούσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ για να κρατάει τους αντιφρονούντες για το καθεστώς του, με ρεπορτάζ της Telegraph να κάνει λόγο για φρικτά βασανιστήρια των κρατουμένων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τον Μάρτιο του 2011 περισσότεροι από 157.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν από το καθεστώς Άσαντ.
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για 5.274 παιδιά και 10.221 γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια μακάβρια λίστα και η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 άτομα που πέθαναν από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν.
Το μέγεθος του σαδισμού προκαλεί ανατριχίλα καθώς στη Σεντνάγια βρέθηκε μέχρι και μια πρέσσα στην οποία έβαζαν ανθρώπους για να τους λιώσουν, σε μια πρακτική που θυμίζει μεσαίωνα.
Η συριακή ΜΚΟ έχει καταγράψει και επιβεβαιώσει συνολικά 72 διαφορετικούς τύπους βασανιστηρίων. Ανάμεσά τους ηλεκτροσόκ τα γεννητικά όργανα, το κρέμασμα με βάρη, τα εγκαύματα με λάδι, οι ξυλοδαρμοί με μεταλλικές ράβδους, η σύνθλιψη κεφαλιών ανάμεσα σε τοίχους και πόρτες, η εισαγωγή καρφιτσών ή πινέζων, η ψυχρολουσία με παγωμένο νερό κ.α.
"يضعونه بالمكبس ليصبح مثل الورقة ثم يتخلصون من بقايا الجثمان"..
— الجزيرة مصر (@AJA_Egypt) December 9, 2024
ناشطون يوثقون صورا لـ "مكبس الإعدام" في سجن #صيدنايا pic.twitter.com/MCKqka5Uh8
Τους ανάγκαζαν να βιάζουν συγκρατούμενούς τους
Αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κρατούμενους που υποχρεώνονταν να πιουν το δικό τους αίμα από το πάτωμα ή να βιάσουν συγκρατούμενους.
Άλλες μαρτυρίες περιγράφουν ότι όταν γινόταν διανομή φαγητού, οι δεσμοφύλακες το σκόρπιζαν στο πάτωμα για να ανακατευτεί με το αίμα και το χώμα.
Σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα γίνονταν κάτα τη διάρκεια της νύχτας και απαγχονισμοί κρατούμενων, συνήθως Δευτέρα και Τετάρτη. Οι μαρτυρίες μιλούν ακόμα και για 50 άτομα που έχαναν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο αφού πρώτα τους έλεγαν ότι δήθεν θα τους μετέφεραν σε απλές φυλακές στη Συρία.
Χαρακτηριστική η μαρτυρία του Χάμι Σάλεχ, ενός Σύρου κρτούμενου που συνελήφθη και βασανίστηκε υπό το καθεστώς Άσαντ το 2015.
Ο Σάλεχ επισκέφθηκε μαζί με κάμερα του Al Jazeera τη φυλακή όπου κρατήθηκε μετά την κατάληψη της Χομς από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και τη φυγή του Άσαντ από τη χώρα.
«Θεέ μου, είμαι απογοητευμένος. Με ταπείνωσαν», λέει ο Σάλεχ με δάκρυα στα μάτια.
Φυλακίστηκε χωρίς καμία κατηγορία
Το κελί του Σάλεχ βρισκόταν στο τμήμα πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας. Φυλακίστηκε χωρίς καμία κατηγορία και στη συνέχεια βασανίστηκε για εβδομάδες. Ο Σάλεχ μπόρεσε να επιστρέψει για να δει τη φυλακή που κρατούταν αφού οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης ανέτρεψαν τον Άσαντ και απελευθέρωσαν κρατούμενους σε όλη τη χώρα.
«Έλα, αυτός δεν ακούει, αυτός είναι κουφός», περιγράφει αναφερόμενος στο πως του συμπεριφέρθηκε ένας από τους φύλακες. «Βάζω το ακουστικό, αλλά ήρθε και μου έβγαλε το χέρι και μετά με χτύπησε. Μου λέει, δεν πειράζει, δεν πειράζει, άσε το αίμα να τρέξει. Με αδίκησαν, ορκίζομαι ότι με αδίκησαν. Ορκίζομαι ότι αν έκανα κάτι, δεν θα στεναχωριόμουν. Αλλά ορκίζομαι ότι δεν έκανα τίποτα».
«Ήρθα σήμερα από την ευτυχία μου. Ήθελα να δω ότι είμαι ελεύθερος», απαντάει στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί επέστρεψε στο σημείο όπου φυλακίστηκε.
@ajplus Hami Saleh, a Syrian prisoner who was released in 2015, tells Al Jazeera about the torture he endured in one of Assad’s prisons. #Prison #Prisoners #Torture #Assad #Bashar #BasharalAssad #Syrians #Syria ♬ News/Report Background Piano/Texture, Neutral(1383567) – Ney
Οι μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) πήραν τον έλεγχο της διαβόητης φυλακής Σεντνάγια της Συρίας κοντά στη Δαμασκό την Κυριακή, αφού εισήλθαν στην πρωτεύουσα και ανάγκασαν τον προεδρο Άσαντ να διαφύγει στη Ρωσία.
Η συριακή ομάδα πολιτικής άμυνας Λευκά Κράνη δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε αναπτύξει «5 εξειδικευμένες ομάδες έκτακτης ανάγκης στη φυλακή Σεντνάγια για να ερευνήσουν» μετά από αναφορές για μυστικές εισόδους και κρυμμένα υπόγεια κελιά που βρίσκονται αρκετούς ορόφους κάτω από το έδαφος.
Αντάρτες βρήκαν σε νοσοκομείο πτώματα ανθρώπων που υπέστησαν βασανιστήρια
Σύροι αντικαθεστωτικοί ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα ότι βρήκαν περίπου σαράντα πτώματα με σημάδια από βασανιστήρια στο νεκροτομείο νοσοκομείου της Δαμασκού, σε νεκρικούς σάκους.
«Άνοιξα την πόρτα του νεκροτομείου με τα ίδια μου τα χέρια και είδα φρικιαστικό θέαμα: περίπου σαράντα πτώματα ήταν στοιβαγμένα εκεί με σημάδια από φρικιαστικά βασανιστήρια», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χατζ, αντικαθεστωτικός από τον νότο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.
Στην κατοχή του AFP περιήλθαν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που ο κ. Χατζ είπε πως τραβήχτηκαν από τον ίδιο και δείχνουν πτώματα με προφανή σημάδια βασανιστηρίων: βγαλμένα μάτια, βγαλμένα δόντια, κηλίδες αίματος, εκχυμώσεις.
Το οπτικό υλικό από το νοσοκομείο στη Χαράστα εικονίζει επίσης κομμάτι υφάσματος με οστά, καθώς και ανθρώπινο θώρακα σε αποσύνθεση.
Πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε λευκές πλαστικές σακούλες ή τυλιχτεί σε κομμάτια υφάσματος, κάποια με σημάδια αίματος, με αριθμούς και ενίοτε ονόματα.
Πολλά από τα θύματα έμοιαζαν να σκοτώθηκαν πρόσφατα.
Σε κρατούμενους ανήκουν τα πτώματα
Αντικαθεστωτικοί με αιχμή του δόρατος τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) πήραν την εξουσία στη Συρία προχθές Κυριακή, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για πάνω από πέντε δεκαετίες.
Στην καρδιά του συστήματος εξουσίας που κληρονόμησε ο κ. Άσαντ από τον πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ ήταν δίκτυο φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας ή τη φυλάκιση ανθρώπων που παραβίαζαν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.
Χιλιάδες άνθρωποι που ελπίζουν να βρουν δικούς τους που εξαφανίστηκαν στα κελιά του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ μπροστά στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.
Ο Μοχάμεντ αλ Χατζ διευκρίνισε πως αντικαθεστωτικοί ενημερώθηκαν από εργαζόμενο του νοσοκομείου για τα πτώματα.
«Ενημερώσαμε τη στρατιωτική διοίκηση για όσα βρήκαμε και συντονίσαμε τις ενέργειές με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, που μετέφερε τα πτώματα σε νοσοκομείο της Δαμασκού ώστε να μπορέσουν να πάνε οικογένειες για να αναγνωρίσουν» τα θύματα, πρόσθεσε.
Ο Ντιάμπ Σερίγια, συνιδρυτής της ένωσης φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σαϊντνάγια, είπε πως τα πτώματα πιθανότητα ανήκουν σε κρατούμενους στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.
Οι αρχές συνδέουν το μακελειό στη Γλυφάδα με την δολοφονία του 39χρονου Τούρκου στην Κυψέλη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"