Δεκάδες Σύροι έκαναν πλιάτσικο σήμερα (08.12) στο άλλοτε καλογυαλισμένο παλάτι του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο προηγουμένως είχε λεηλατηθεί από την έφοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Δαμασκό.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έκαναν επιδρομή στο παλάτι του Άσαντ με οικοσκευές, ακριβές τσάντες, σεντόνια και πιάτα να βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία. Βίντεο που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα, αποκαλύπτουν ότι έγινε πλιάτσικο και στα ντουλάπια με τα ακριβά αντικείμενα του προέδρου Άσαντ και της συζύγου του.

Σύμφωνα με πηγές από ξένα δίκτυα, μέχρι στιγμής έχει καταστραφεί ολοσχερώς μία αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ πίνακας που απεικόνιζε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ βρίσκεται πεσμένος στο ισόγειο του κτηρίου.

Παπλώματα και σεντόνια βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα, ενώ, σε βίντεο καταγράφεται, ένα άτομο να κρατά ένα κουτί Louis Vuitton, ανεβαίνοντας μια σκάλα και προσπερνώντας έναν άλλο πολίτη που μεταφέρει μια φουσκωμένη τσάντα γεμάτη αντικείμενα.

Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ντεράα και αλλού.

Προς μεταβατική κυβέρνηση

Για «μεταβατική περίοδο 18 μηνών» προκειμένου στη Συρία να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές, ουδέτερο και ήσυχο περιβάλλον» ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, έκανε λόγο ο Χάντι αλ Μπάχρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα.

Ο Αλ Μπάχρα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, είπε ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, επί του οποίου θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, που θα είναι ένα δημοψήφισμα.

«Το Σύνταγμα θα λέει αν θα έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα, προεδρικό ή μικτό. Και με βάση αυτό, θα οργανώσουμε εκλογές και ο λαός θα εκλέξει τον ηγέτη του» είπε ο Αλ Μπάχρα.

Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε από τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους πειράξει κανείς.

Αναφερόμενος στη φυγή του Άσαντ από τη χώρα, ο Αλ Μπάχρα είπε ότι αισθάνθηκε ανακούφιση αλλά και «θλίψη» επειδή «θα έπρεπε να δώσει λόγο για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε».

Ποιος ήταν ο Άσαντ

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 μέχρι τον θάνατό του, το 200, οπότε τον διαδέχτηκε ο Μπασάρ. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του συμβόλιζαν τον έλεγχο της οικογένειας στη χώρα.

Πορτρέτα του ήταν κρεμασμένα παντού, στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τα σχολεία, συχνά δίπλα σε αυτά του γιου του. Έπειτα από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύροι δεν θυμούνταν πια την εποχή που δεν κυβερνούσαν τη χώρα οι Άσαντ.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί

Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την «απελευθέρωση» με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν κραυγές «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Άμερ Μπάτα, που μίλησε τηλεφωνικά στο AFP. «Δεν το πιστεύω ότι το ζω αυτό», πρόσθεσε, ξεσπώντας σε λυγμούς: «Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία».

Στην ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».

«Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ» φώναζαν ρυθμικά ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.

Στρατιώτες του συριακού στρατού ξεφορτώνονταν βιαστικά τις στολές τους και έφευγαν από την έδρα του γενικού επιτελείου, στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και στη συνέχεια τον ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Νετανιάχου χαιρετίζει μια “ιστορική ημέρα” μετά την ανατροπή του Άσαντ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρέτισε την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν.

Μιλώντας στην τηλεόραση από τα σύνορα με τη Συρία ο Κατς είπε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε φυγή τράπηκε ο Άσαντ – Οι αντάρτες καλούν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία»

Οι 12 υποχρεώσεις των φορολογουμένων πριν φύγει το 2024 – Τι πρέπει να προσέξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις