Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι είναι έτοιμος να βάλει τέλος στον πόλεμο εφόσον η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να βρεθεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το έδαφος της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας μπορούν να διεκδικηθούν μέσω διπλωματίας.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να «εγγυηθεί ότι ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.
Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να προστατεύσει το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πάρα πολύ, αλλιώς (ο Πούτιν) θα επιστρέψει».
Ζελένσκι: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»
Στην πρώτη συνέντευξή του σε βρετανικά μέσα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ , ο Ζελένσκι ρωτήθηκε τι πιστεύει για τον εκλεγμένο πρόεδρο και είπε «πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο» για να «έχουμε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή».
“Θέλω να συνεργαστώ απευθείας μαζί του γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές από ανθρώπους γύρω του. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να [επιτρέψουμε] σε κανέναν να καταστρέψει την επικοινωνία μας”, είπε.
“Δεν θα είναι χρήσιμο και θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το νέο μοντέλο. Θέλω να μοιραστώ μαζί του ιδέες και θέλω να ακούσω από αυτόν.”
Ερωτηθείς αν είχε μιλήσει με τον κ. Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι το ζευγάρι είχε μιλήσει τον Σεπτέμβριο όταν ήταν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Είχαμε μια συζήτηση. Ήταν πολύ ζεστή, καλή, εποικοδομητική… Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα – τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε κάποιες συναντήσεις».
Η συνέντευξη είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι υπαινίσσεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Ζελένσκι δεν είπε ποτέ ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε επίσημα τον επόμενο μήνα.
Είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας και ο μόνος τρόπος που θα ήταν εφικτός είναι εάν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές συμφωνήσουν να αποσχιστούν.
Το πιο απομακρυσμένο που έχει προχωρήσει στο παρελθόν ήταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Le Monde τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν πρότεινε ότι τα εδάφη θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία εάν το ψήφιζαν σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα. Ωστόσο, είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να έχει ξανά την περιοχή υπό τον έλεγχό του προκειμένου να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία.
Ξάνθη: Νεκρό το ένα παιδί από διαρροή αερίου σε σπίτι – Σε σοβαρή κατάσταση τα άλλα τρία
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"