Η επίθεση με ρουκέτα από το έδαφος του Λιβάνου που χτύπησε το Γκολάν με αποτέλεσμα 12 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους έχει φέρει νέα ένταση στη Μέση Ανατολή.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της πάντως διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.
Παράλληλα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ το Σάββατο. Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη, το πότε επίσης ενδέχεται να είναι εντός της ημέρας. Δεν γνωρίζει κανείς όμως τον τρόπο.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολά, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πόλεμος συνεχίζεται για 296η ημέρα.
Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του. «Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν.
Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο, κατ’ αυτόν.
Γκολάν: Καταδίκασε την επίθεση το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας
«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση».
Γκολάν: Οι αντιδράσεις στον πλανήτη μετά το θανατηφόρο χτύπημα.
Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις». Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε τον βομβαρδισμό αυτόν, καλώντας να εξευρεθεί «πολιτική λύση» για τερματιστεί «αυτή η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».
Θρήνος στις κηδείες των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν από ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν
Θρήνος επικράτησε στις κηδείες των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπεσε στα Υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα η πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε από την Χεζμπολάχ σε γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έπαιζαν άνθρωποι είχε ως αποτέλεσμα 12 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.
Την Κυριακή 28/7 μάλιστα πραγματοποιήθηκε η κηδεία τους με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών για να τα αποχαιρετήσει.
Πρόκειται για τα εξής παιδιά:
Fajr Laith Abu Saleh (16)
Ameer Rabeea Abu Saleh (16)
Hazem Akram Abu Saleh (15)
John Wadeea Ibrahim (13)
Iseel Nasha’at Ayoub (12)
Finis Adham Safadi (11)
Yazan Nayeif Abu Saleh (12)
Alma Ayman Fakhr al-Din (11)
Naji Taher al-Halabi (11)
Milad Muadad al-Sha’ar (10)
Μάλιστα όσοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης έδωσαν το παρών αποδοκιμάστηκαν από τους πενθούντες ζητώντας τους τον λόγο που καθημερινά σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι.
Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε από σημαντικές τοποθεσίες
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σήμερα σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί την ένοπλη σιιτική οργάνωση.
Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.
Επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και κατευθύνεται σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, που σκότωσε 12 άτομα και την οποία το Ισραήλ χρεώνει στην οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
“Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Είναι καθ’ οδόν προς το υπουργείο Άμυνας (στο Τελ Αβίβ ) για μια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας”, πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"