Η αναβίωση ενός εθίμου που είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά το 2010, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο των Τρικάλων, με τον Μορφωτικό Σύλλογο της περιοχής να «ξαναζωντανεύει» το βλάχικο γάμο.
Τα παιδιά της περιοχής όπως αναφέρει το Larissanet φέτος αποφάσισαν να αναπαραστήσουν το γάμο με στόχο να «μυηθούν» οι νεότερες γενιές, κάτι που πέτυχαν καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
Ο βλάχικος γάμος αποτελεί μία από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου. Συγκεκριμένα, στο χωριό Άγιος Νικόλαος – Καμνάι γιορτάζεται την παραμονή και την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, 25 και 26 Ιουλίου.

Την παραμονή 25 Ιουλίου η νεολαία του χωριού ντυμένη με παραδοσιακές στολές και τη συνοδεία μουσικών καλεί τους κατοίκους από σπίτι σε σπίτι στο γάμο. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής ξεκινάει η αναβίωση του βλάχικου γάμου ακριβώς μετά την τέλεση του μυστηρίου και συγκεκριμένα τη στιγμή όπου η νύφη – χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας άντρας είναι ντυμένος νύφη – και ο γαμπρός πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού, στο οποίο τους περιμένουν τα πεθερικά.

Όλη η αναπαράσταση γίνεται στην πλατεία του χωριού. Πρώτοι στην πλατεία φτάνουν τα πεθερικά της νύφης μαζί με τις βλάμισσες και περιμένουν το ζευγάρι. Στη συνέχεια, καταφθάνει η νύφη, ο γαμπρός, η κουμπάρα και οι βλάμηδες, χορεύοντας με τη συνοδεία της ορχήστρας.

Μόλις οι νεόνυμφοι φτάσουν στο σπίτι των πεθερικών, η νύφη ρίχνει στον πεθερό μια άσπρη πετσέτα, η οποία δηλώνει την αγνότητα της. Έπειτα ο πεθερός περνάει από το κεφάλι των νεόνυμφων μια αλυσίδα για να στεριώσουν οι νεόνυμφοι και ταυτόχρονα το ζευγάρι προσπερνάει ένα σίδερο, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος. Ύστερα η πεθερά ταΐζει τη νύφη και το γαμπρό γλυκό του κουταλιού για να έχουν μια γλυκιά ζωή γεμάτη χαρά και ευτυχία.

Μόλις τελεστούν τα παραπάνω οι βλάμισσες κερνάνε λουκούμια σε όλη την πλατεία και ξεκινάνε οι χοροί. Πρώτη χορεύει η κουμπάρα, έπειτα ο πεθερός, η πεθερά, ο γαμπρός, η νύφη και ακολουθούν οι υπόλοιποι συγγενείς.

Αφού χορέψουν όλοι, η νύφη κάθεται σε μια καρέκλα και φέρνουν στα πόδια της ένα μωρό, αγόρι επειδή εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι τα αγόρια πρόσφεραν στο σπίτι ενώ τα κορίτσια ξόδευαν. Ο κόσμος όπου στέκεται πίσω από τη νύφη σε ημικύκλιο φωνάζει «με αγόρια, με αγόρια» ώστε η νύφη να γεννήσει αγόρια.

Τέλος, όλοι οι συγγενείς φεύγουν με αργό βηματισμό και τραγουδώντας το τραγούδι «Τώρα εμείς συμπέθερε».
Μέσα στο καλοκαίρι το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 17 Αυγούστου με τον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό.
Δείτε φωτογραφίες:















ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"