Συνεχίζεται το ντόμινο αποκαλύψεων για τη δράση της σπείρας εκβιαστών που αποσπούσαν χρήματα από καταστηματάρχες.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού με τη μία υπάλληλο μάλιστα να είναι υψηλόβαθμη και να έχει σημαντικότατο ρόλο στη σπείρα.
Ειδικότερα, πρόκειται για 63χρονη που εργαζόταν στην υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένας ακόμα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος για την ώρα δεν έχει συλληφθεί.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ η υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, 63 ετών, ήταν και σημαντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα θεωρείται πως χωρίς αυτήν ήταν αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι της σπείρας.
Η Υπηρεσία στην οποία εργαζόταν έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων την εποπτεία και την εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων αναφορικά με τα νεώτερα μνημεία.
Από την έρευνα προέκυψε πως “πελάτες” της εγκληματικής οργάνωσης είχαν στην κατοχή τους κτίρια (υπό κατασκευή καταστήματα, ξενοδοχεία, οικίες) τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της και τα οποία βρισκόντουσαν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιωτικές περιοχές.
Για να κάνουν οικοδομικές εργασίες στα κτίσματα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση μεταξύ άλλων ήταν να υποβάλλουν αίτημα και στην Υπηρεσία της υπαλλήλου, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θα εξεταζόταν από συμβούλια.
Όμως, στα συμβούλια αυτά συμμετείχε η 63χρονη έχοντας κατά βάση το ρόλο της εισηγήτριας.
Λόγω της θέσης της είχε αυξημένες αρμοδιότητες στην Υπηρεσία της κάτι που της έδινε την δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην παράνομη δράση της οργάνωσης.
Η κατηγορούμενη συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις ενώ επιχειρούσε να ασκήσει επιρροή στα μέλη των συμβουλίων, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της σπείρας.
Ακόμα, η γυναίκα παρείχε πληροφορίες για εκκρεμείς υποθέσεις των “πελατών” της σπείρας ενώ δεν προέβαινε σε καμία ενέργεια για παράνομες εργασίες τους αλλά αντιθέτως συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις προκειμένου να συνδράμει στην διεκπεραίωση των εργασιών τους.
Η 63χρονη θεωρείται από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της οργάνωσης λαμβάνοντας από 6 έως και 10 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.
Αναστολή καθηκόντων από το υπουργείο Πολιτισμού
Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της Λίνας Μενδώνη, έθεσε σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων τους εμπλεκόμενους υπάλληλους.
Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής”.
Μαρία Τζομπανάκη – Αποχαιρετά τον “Σασμό” με ένα συγκινητικό μήνυμα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"