Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζει, μιλώντας, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, αλλά κινδυνεύει η τήρησή της, εξαιτίας των προβληματικών δηλώσεων της Νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και του νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργού.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής κατάστασης, ξεκινώντας με προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις προς τη γείτονα χώρα.

Αν η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να τηρεί την ίδια προκλητική στάση, ο κ. Φίλης προτείνει ως ένα σοβαρό αντίμετρο την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των Βόρειο – Μακεδόνων που δεν έχουν τα νέα διαβατήρια. Ακόμη αναφέρει ότι και οι Ευρωπαίοι Εταίροι θα πρέπει να κουνήσουν το δάχτυλο στη Βόρεια Μακεδονία και να απειλήσουν ακόμα και με κλείσιμο της ρευστότητας.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει το γάντι και βάζει “στοπ” στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εάν αυτή δε συμμορφωθεί απόλυτα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «θέλω να είμαστε πολύ σαφείς και προσεκτικοί σε αυτό που λέμε. Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ονομασίας. Αυτό το οποίο λέμε erga omnes στο όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

«Να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας»

Και συνέχισε: «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της. Να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία». 

«Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία. Και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση. Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτό το εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία»

«Θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματα και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα ήδη το έχουμε κάνει. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Επί τάπητος το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει ο ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο επικείμενο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη μεθεπόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η Αθήνα δε θα συναινέσει στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για τη γείτονα χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η μάχη της… πλατείας -Επιστρέφει στην Αττική ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις