Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Μαριάννα Δήτσα, πέθανε, όπως έκανε γνωστό ο Θωμάς Κοροβίνης. Ήταν η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου.
Η Μαριάννα Δήτσα δραστηριοποιούνταν στη συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης». Και η ίδια έγραψε πολύ σημαντικά βιβλία, αφήνοντας παρακαταθήκη μοναδικό έργο.
«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “Ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα. Αντίο, καλή μου φίλη!
Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!», έγραψε για εκείνη στο Facebook ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.
Πώς γράφτηκε η «Συννεφούλα»
Η Μαριάννα Δήτσα ήταν για πολλά χρόνια σύντροφος του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Άγγελου Ελεφάντη, ενώ για αυτή ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη «Συννεφούλα».
Ο Διονύσης Σαββόπουλος το 2020 στο «Σπίτι με το MEGA» περιέγραψε την ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όταν ήταν έφηβος μια ταινία του Τρυφώ στην οποία έπαιζε ένα βαλς, αλλά και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνη την περίοδο», υπήρξαν η αφορμή για τα στιχάκια της «Συννεφούλας».
«Κράτησα την ιδέα, και αργότερα έβαλα άλλη μουσική πιο ταιριαστή σε αυτούς τους ευτυχο-δυστυχισμένους στίχους και έγινε το εξής τραγουδάκι», είπε πριν αρχίσει να παίζει την αγαπημένη «Συννεφούλα».
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που σκοτώθηκε στην Καλαμάτα (pics&vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"