Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το YouGov UK καταγράφουν επακριβώς τη διπλωματική θύελλα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται από χθες (27/11) ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναλυτικότερα, στην έρευνα που έκανε το website yougov.co.uk υπάρχουν τρεις ερωτήσεις… ελληνικού ενδιαφέροντος, στις οποίες απάντησε δείγμα 2871 Βρετανών ενηλίκων.
Τα αποτελέσματα και στις τρεις δείχνουν πως – κατά μεγάλη πλειοψηφία – οι Βρετανοί διαφωνούν με τον πρωθυπουργό τους και κλίνουν προς το μέρος της Ελλάδας.
Λανθασμένη η απόφαση Σούνακ για τους Βρετανούς
Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε ήταν η εξής: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωση μία συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο σήμερα, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στρητ έλαβε τη σωστή ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση;»

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, το συντριπτικό 66% πιστεύει πως ο Ρίσι Σούνακ και η Ντάουνινγκ Στρητ πήραν τη λάθος απόφαση. Μόλις το 11% συμφωνεί.
Το 49% υπέρ της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων
Σε άλλη ερώτηση της έρευνας του YouGov, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν αν πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει.

Και πάλι με μεγάλη διαφορά, η πλειοψηφία – 49% – απάντησε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν. Μόλις το 15% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.
Η απόφαση ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο
Τέλος, στην ίδια έρευνα τίθεται και η ερώτηση ποιος πρέπει να αναλάβει να πάρει την απόφαση, μαζί με της Ελληνικές Αρχές, για το αν πρέπει ή όχι να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα.

Το 50% δίνει την ευθύνη της απόφασης αυτής στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ το 22% πιστεύει ότι η Βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να το διαχειριστεί.
Και οι «Times» υπέρ της Ελλάδας
Υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τάσσονται οι βρετανικοί «The Times» σε σημερινό άρθρο τους.
Οι «The Times» στον τίτλο του άρθρου του τονίζουν ξεκάθαρα πως «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Μάλιστα, και στον επίλογο υπογραμμίζουν πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».
Σασμός – Δευτέρα (28/11): Ο Τόλης μπλέκεται στο σχέδιο Καλλιόπης – Βασιλικής
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"