Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα POLITICAL και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία είναι αναμφίβολα η ακρίβεια, προμηνύοντας αυστηρότερους ελέγχους από πλευράς κυβέρνησης. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στην Μέση Ανατολή, καθώς και στις μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας πως η εθνική πολιτική φύλαξης των συνόρων «όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί».
Δημήτρης Τσιόδρας για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Η Ελλάδα είναι μια χώρα σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Είναι σαφές επίσης ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, ορθώς και με γενναιότητα μίλησε κατά της βίας από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση της λύσης δύο κρατών. Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».
Δημήτρης Τσιόδρας για ακρίβεια και αισχροκέρδεια
Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες. Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, άλλωστε η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά στα τρόφιμα παραμένει πολύ υψηλός, όπως και στις άλλες χώρες. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα και προσπαθεί από την αρχή να το αντιμετωπίσει με διάφορα μέτρα. Η κυβέρνηση σε κάθε κρίση εξαντλεί κάθε περιθώριο ώστε να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Όταν εκτοξεύτηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού, υιοθέτησε έναν μηχανισμό προκειμένου να παίρνει τα υπερέσοδα «στην πηγή» και να τα επιστρέφει στους καταναλωτές. Μηχανισμό που ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προχώρησε σε μόνιμα μέτρα με την αύξηση μισθών και συντάξεων και σε στοχευμένα μέτρα (market pass) και μέτρα για τους πιο ευάλωτους. Παράλληλα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών (καλάθι του νοικοκυριού, μόνιμη μείωση τιμής 5% για ένα εξάμηνο) και ταυτόχρονα αύξησε τους ελέγχους και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες που αθροιστικά ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης οι τιμές θα στέλνονται πλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα πρέπει να δικαιολογείται κάθε αύξηση. Οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Ο πρωθυπουργός τόνισε με σαφήνεια ότι μεγάλες πολυεθνικές δεν μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα σε πολύ ακριβότερες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες χωρίς να μας δικαιολογούν αυτή την αύξηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιληφθεί του θέματος και να περιμένετε τις σχετικές ενέργειες.
Δημήτρης Τσιόδρας για κρίση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω Μεσανατολικού
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου. Αυτό είναι θετικό, αλλά μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το ποια θα είναι η πορεία των εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί, γιατί οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Πάντως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη, σε συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, καθ’ όλη τη διάρκεια των εισαγόμενων ανατιμήσεων στο ρεύμα. Έχουμε επίσης μια πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία θα καλύψει αρκετό κόσμο για τις ανάγκες θέρμανσης, πολύ πιο εξειδικευμένη από αυτή που είχαμε στο παρελθόν. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός πρόσφατα, «ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση».
Δημήτρης Τσιόδρας για μεταναστευτικές ροές
Τις τελευταίες εβδομάδες όχι. Είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει αυτή η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά όχι τέτοια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, έχουμε μικρότερες ροές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατοικούν στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα. Και θα φύγουν μόνο εάν αναγκαστούν να το κάνουν υπό ασφυκτικές συνθήκες. Θα ήταν λάθος να ασπαστούμε την ιδέα ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν, ενδεχομένως, στην Αίγυπτο ή από την Αίγυπτο μετά να μετακινηθούν κάπου αλλού. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η πολιτική μας, της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατακτήσει να έχει γίνει ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές το ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Αυτό θα το αποφασίζουμε εμείς ως κυρίαρχα κράτη, σε δεύτερο επίπεδο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τι τελικά είναι προς το συμφέρον των δικών μας χωρών. Αν εμείς χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες, παραδείγματος χάρη για να μαζέψουν τις ελιές μας, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών με κράτη τα οποία εμείς θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές τις συμφωνίες και αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν νόμιμα, με ασφάλεια και να μπορούν στη συνέχεια να επιστρέφουν στις χώρες τους.
Δημήτρης Τσιόδρας για το ενδεχόμενο οι μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Δεν γνωρίζω αν θα το επιχειρήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι σε εγρήγορση και κάνουν το καλύτερο για να μπορούμε να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα. Είμαστε επίσης σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά μουσουλμανικών πληθυσμών οι οποίοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"