Σήμερα συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.
Μετά το τρισάγιο που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου οι συγγενείς και συνάδελφοι των θυμάτων άφησαν το στεφάνι στο μνημείο και άναψαν ένα κεράκι. Μια ημέρα πένθους για τους ίδιους, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Τι λέει ο Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας
Ο Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας, Στέλιος Μουλακάκης, μίλησε στο DEBATER για τη μοιραία μέρα. Είχε έρθει αμέσως μετά την πορεία και έβλεπε τους συναδέλφους του να είναι στα μπαλκόνια προσπαθώντας να πάρουν μια ανάσα για να σωθούν.
“Η 5η Μαΐου για εμάς τους εργαζόμενους είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα. Ειδικά για εμάς που εκείνη την ημέρα βρισκόμασταν εδώ και βιώσαμε πολύ έντονα και πολύ δύσκολα την απώλεια των τριών συναδέλφων μας. Η συνάδελφος μας Αγγελική ήταν και έγκυος. Μόλις ακούσαμε το μπαμ ήρθαμε κατευθείαν, μια έκρηξη πολύ ισχυρή. Είδαμε τις φλόγες, είδαμε πολλά έκτροπα να συμβαίνουν στο σημείο αυτό και μετά… τραυματικά για όλους μας. Η μετέπειτα ενέργειες μας με το Υπουργείο Δημόσιας τάξης και μέχρι σήμερα ακόμη και για να μπει αυτή η πλακέτα που βλέπετε πίσω μου – ξεκίνησε να στήνετε μόλις και εμείς συνήλθαμε – ήταν εξαιρετικά δύσκολες να γίνουν αποδεκτές από την πολιτεία γενικότερα. Πέρσι με ικανοποίηση είδαμε ότι ευοδώθηκε και έγινε αυτό το μνημείο. Το οποίο και αυτό με δυσκολία προσπαθούμε και εμείς κάθε φορά να ειδοποιούμε τους φορείς για να το συντηρήσουμε και να μην βεβηλωθεί. Ο σύλλογος εργαζομένων της τότε Marfin, τώρα Πειραιώς, κάθε χρόνο σιωπηλά πενθεί.
Μας ενόχλησε που αυτό το τραγικό συμβάν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης με πάρα πολλούς τρόπους. Δεν άφησαν ήσυχους ούτε τους συναδέλφους που χάθηκαν εκείνη την ημέρα, την μνήμη τους, ούτε τους συναδέλφους οι οποίοι επέζησαν από αυτό. Ακόμη και σήμερα πολλοί σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Ακόμη και σήμερα οι πραγματικοί ένοχοι δεν έχουν συλληφθεί. Ελπίζουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό. Εμείς θα τιμούμε την μνήμη των τριών παιδιών και του αγέννητου βρέφους κάθε χρόνο με σεβασμό και ηρεμία όπως το κάναμε. Να σημειωθεί είναι η πρώτη φορά που μιλάμε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης.
Κάναμε ένα τρισάγιο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και μετά αφήσαμε το στεφάνι μας εδώ, ανάψαμε το κεράκι μας και σήμερα είναι μια ημέρα πένθους για εμάς”, λέει κοιτώντας το μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των συναδέλφων του.
Ο Γιώργος, που θέλει να μην αναφερθεί το επίθετο του, μιλάει στο DEBATER συγκινημένος και μας μεταφέρει 11 χρόνια πίσω.
“Υπήρχαν 25 άτομα που πήγαν στη δουλειά τους εκείνη την ημέρα και τρεις άνθρωποι χάθηκαν σε μια στιγμή χωρίς να μάθουμε ποτέ το γιατί… Ήμουν μαζί με τα τρία παιδιά που χάθηκαν στον ίδιο όροφο. Βρισκόμουν με την Αγγελική και τον Νόντα στο γραφείο όταν ακούγεται μια έκρηξη και φλόγες να δημιουργούνται στο εσωτερικό της τράπεζας. Ο καπνός κάλυψε σε δευτερόλεπτα όλους τους ορόφους του κτηρίου. Κατέβηκα τις σκάλες του κλιμακοστάσιου, εκείνοι ποτέ… Χάθηκαν μέσα στον πυκνό μαύρο καπνό. Κράτησα την ψυχραιμία μου, έσπασα μια πόρτα ξύλινη που είχε φρακάρει από την υψηλή θερμοκρασία και βγήκα να αναπνεύσω. Να σωθώ!

Για να βγω από την πίσω πλευρά του κτιρίου έπρεπε να πηδήξουν σε απέναντι κτήρια 9 συνάδελφοι μου ώστε να δημιουργηθεί χώρος και να ανοίξει η ξύλινη πόρτα, η πόρτα της ίδιας μου της σωτηρίας… Όταν βγήκα είδα συναδέλφους μου πάνω σε κάγκελα να αιωρούνται και να πηδούν στο κενό ώστε να πάνε στο διπλανό κτήριο (τον παλιό κινηματογράφο). Ένας πανικός… Τα κάγκελα τα λευκά που βλέπετε στην οροφή υπήρχαν και τότε. Έπρεπε να πηδήξουμε από εκεί σε ένα μικρό στέγαστρο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να πάμε στο απέναντι κτήριο. Πηδούσαμε από στέγη σε στέγη προσπαθώντας να μην βλέπουμε το κενό από κάτω μας. Υπερβήκαμε τις δυνατότητας μας για να επιβιώσουμε. Αν υπήρχε και άλλη έξοδος διαφυγής θα είχαν σωθεί οι συνάδελφοι μου“, τονίζει με πόνο ψυχής.
Ανατριχιαστική η μαρτυρία της Μαρίας Καραγιάννη
Η Μαρία Καραγιάννη, ήταν μια από τις εργαζόμενες στη Marfin τη μοιραία ημέρα, που παραλίγο και αυτή να προστεθεί στα θύματα.
Η ίδια περιγράφει στο DEBATER την εμπειρία που βίωσε. Τα λόγια της συγκλονίζουν.
“Είχα προλάβει να καλέσω μόνο το 100. Όλοι θυμόμασταν από εμπειρία ότι μπορούσες να αναπνεύσεις μόνο στους πάνω ορόφους, οπότε άρχισα να ανεβαίνω προς τα πάνω. Ανέβηκα στον τελευταίο όροφο και στάθηκα στο φαρδύ μπαλκόνι, για αυτό και έζησα, ενώ η Παρασκευή δεν είχε χώρο πίσω της και εγκλωβίστηκε”.
Στις 14:00 περίπου, την ώρα δηλαδή που έγινε το τραγικό συμβάν, μαζεύτηκαν ξανά συγγενείς των θυμάτων στο σημείο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"