Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες προπονητές μπάσκετ, με πάμπολλες διακρίσεις στο ενεργητικό του, ενώ συνδέθηκε με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες για την επαγγελματική και προσωπική του ζωή:

Η ηλικία και η πορεία του στον χώρο του αθλητισμού

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αφού κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα. Είχε στην κατοχή του το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, ξεχώρισε στον πάγκο του Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990). Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού με τους φιλάθλους της ομάδας να τον αγαπούν βαθιά, ενώ ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98). Κάθισε και πάλι στον πάγκο του Ολυμπιακού το 1999 για έναν χρόνο.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο, παρ’ ότι βρέθηκε 6 φορές στο φάιναλ φορ της Euroleague.

Διετέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003. Το 2003 καθοδήγησε την εθνική Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου η «επίσημη αγαπημένη» κατέλαβε την 5η θέση.

Ως παίκτης αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα του Άρη το 1959. Η καριέρα του ως παίκτης διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες. Παράλληλα με τη φοίτησή του στη γεωπονική σχολή, υπήρξε αθλητής και προπονητής του Εργοτέλη, το 1977.

Η ενασχόληση με την πολιτική

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Από το 2004 μέχρι το 2015, ήταν βουλευτής στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.

Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ιωαννίδης έπασχε από μία δύσκολη νόσο τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικά σπάνιες.

Ειδικότερα, ο κορυφαίος προπονητής μπάσκετ «πάλευε» με την άνοια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η οικογένεια με τη σύζυγό του και η κόρη

Ο Γιάννης Ιωαννίδης δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του Γιούλα Γκιουζελοπούλου αλλά και την κόρη τους Θεοδώρα – Ελένη, την οποία λάτρευε.

Η κόρης του άργησε να έρθει στη ζωή τους, και όπως είπε ο ίδιος, της έδωσαν το όνομα Θεοδώρα, αφού ήταν γι’ αυτούς «δώρο Θεού» που ολοκλήρωσε την ευτυχία τους.

«Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο μεγάλο κύπελλο, όλα τα άλλα μοιάζουν… παιδικά μπροστά του», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Onsports ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Ιωαννίδης: Τα 5+1 θρυλικά ξεσπάσματα του αγαπημένου κόουτς που “έφυγε” από την ζωή

Νίκος Χαρδαλιάς: Μέσα σε 20 μήνες αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις