Ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ήδη έχει ξεκινήσει τα καθήκοντα του.

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», δήλωσε ο Φιντάν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον αξιότιμο Πρόεδρό μου για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που μου έδειξε καθώς διορίστηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που απαιτεί τον ίδιο βαθμό ευθύνης, μετά από 13 χρόνια της θητείας μου στο MIT και απαίτηση βαριάς ευθύνης. Ένα άλλο πράγμα που έχει νόημα σήμερα για μένα είναι να αναλάβω αυτό το καθήκον από τον αξιότιμο υπουργό μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Μάλιστα όπως ανέφερε η φιλία του με τον υπουργό Τσαβούσογλου χρονολογείται από τα πανεπιστημιακά του χρόνια, ο Φιντάν είπε: «Χρόνια αργότερα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ επικεφαλής του MIT. Σε αυτή τη διαδικασία, εκτελέσαμε κρίσιμες και απαιτητικές εργασίες μαζί με μεγάλη αρμονία και εμπιστοσύνη. Ανέκαθεν επέδειξε ανώτερες αρετές ως πολιτικός, πολιτικός και κυρίως ως άνθρωπος και φίλος».

Στη συνέχεια ο Χακάν Φιντάν ανέφερε: «Ένα άλλο σημαντικό θέμα για μένα είναι να αναλάβω την ευθύνη του Υπουργείου μας Εξωτερικών, τα μέλη του οποίου γνωρίζω ονομαστικά, καθώς συνεργάστηκα πολύ στενά τα τελευταία 20 χρόνια, που ξεκίνησε με τον διορισμό μου ως Πρόεδρος της ΤΙΚΑ το 2003.

Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μαζί σας σήμερα στην 500η επέτειο από την ίδρυση του 100ου ξένου οργανισμού της Δημοκρατίας μας. Κατά τη διάρκεια αυτού του καθήκοντος, θα κάνω ό,τι μπορώ για την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας, σύμφωνα με το όραμα και τις αξίες που εκπροσωπεί ο επανεκλεγμένος Πρόεδρός μας, ο οποίος κέρδισε τη μεγάλη εκτίμηση του έθνους μας.

Θα συνεχίσω να προωθώ το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στην ανεξαρτησία του κράτους μας από όλες τις σφαίρες επιρροής και στην κυριαρχία της βούλησης του έθνους μας».

Τουρκία: Τα θέματα στο τραπέζι που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχει πλέον να διαχειριστεί πολλά και «καυτά» θέματα εξωτερικής πολιτικής της γειτονική χώρας.

«Στην Ελλάδα, που θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιουνίου, θεωρείται βέβαιη η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αναλυτικά τα θέματα όπως τα παρουσιάζει η «Hurriyet»:

1- Ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Φιντάν θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών, τους οποίους συναντούσε στο παρελθόν, για πρώτη φορά στη συνάντηση ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα, ως «χώρα-εταίροι». Στη συνέχεια, η συνεδρίαση των G20 στο Νέο Δελχί τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα προετοιμάσει την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

2- Οι δυτικές πρωτεύουσες περιμένουν να εκδοθεί βίζα ΝΑΤΟ στη Σουηδία πριν από το Βίλνιους. Η Στοκχόλμη, η οποία από πέρυσι έχει κάνει 3 διαδοχικές ρυθμίσεις για αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, πιστεύει ότι πληροί τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Τουρκία στη Μαδρίτη.

3- Οι ΗΠΑ θα πάνε σε προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πώληση του F-16, το οποίο περίμενε την έγκριση από το νομοθετικό σώμα εδώ και καιρό, πριν την προσοχή των βουλευτών και του Λευκού Οίκου στις εκλογές. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου απαιτούν την έγκριση του ΝΑΤΟ από τη Σουηδία για αυτό.

4- Το πρόβλημα της βίζας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσχεραίνει το ταξίδι των Τούρκων πολιτών. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξηγούν το θέμα με τεχνικούς λόγους όπως η «ένταση ζήτησης» και η «οικονομική ανεπάρκεια του αιτούντος», ενώ στην Τουρκία θεωρείται εργαλείο πολιτικής. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ακολουθούνται πιθανές επαφές με ευρωπαϊκές χώρες.

5- Στην Ελλάδα, που θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιουνίου, θεωρείται βέβαιη η επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αναμένεται να διατηρήσουν το ήπιο κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς.

6- Από τον Δεύτερο Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία αναζητά τρόπους να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της τόσο με την Τουρκία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν. Στην πραγματικότητα, η αιφνιδιαστική συμμετοχή του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν αποτελεί ένδειξη αυτού. Υπάρχει η προσδοκία ότι ορισμένα συγκεκριμένα βήματα που έχουν ήδη γίνει θα βελτιωθούν.

Ο Πρωθυπουργός Της Αρμενίας Πασινιάν , ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ερντογάν, υποδέχθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

7- Η Άγκυρα, που έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, ακολουθεί ουδέτερη και ισορροπημένη πολιτική από την αρχή της ουκρανικής κατοχής. Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι σημαντικές σε ένα ευρύ φάσμα, από τον διάλογο με τη Συρία έως τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς. Στη νέα περίοδο αναμένεται να διατηρηθεί η ισορροπημένη στάση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

8- Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη Συρία, η οποία είναι στην ημερήσια διάταξη για τη συζήτηση για τους πρόσφυγες. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού εξομαλύνεται με τις χώρες της περιοχής, ο Φιντάν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες συμμετείχε ως αρχηγός πληροφοριών, ως υπουργός.

9- Η Τουρκία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι εθνικιστικές εντάσεις αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής Του ΝΑΤΟ . Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της Σερβίας, εκφράζοντας ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης.

10- Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης με τις χώρες της περιοχής, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Ενώ οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου αποκαταστάθηκαν, η τεταμένη περίοδος με το Ισραήλ έμεινε πίσω. Η εξομάλυνση έφτασε στο τέλος της με την Αίγυπτο. Η προσέγγιση του «ελάχιστου προβλήματος» στην εξωτερική πολιτική αναμένεται να συνεχιστεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: 10 άτομα στα “χέρια” της ΕΛΑΣ για παράνομα πάρτι σε βίλα – Προσέγγιζαν πελάτες στα social media

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ η 30χρονη από τις μαχαιριές του συντρόφου της – Πέρασε σε γειτονικό σπίτι για να ξεφύγει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις