Η στέψη του Βασιλιά Καρόλου, αλλά και η απόφαση να ακουστεί ορθόδοξη μουσική, από το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών, ξυπνάει αναμνήσεις για τα όσα ακούγονταν για τη σχέση του μονάρχη με την Ορθοδοξία.
Ο βασιλιάς Κάρολος, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές εκκλησίες και μοναστήρια στην Αγγλία, τη Σερβία και την Ελλάδα, για παράδειγμα στο Άγιο Όρος και έχει τραβήξει αρκετές φορές τα βλέμματα των μέσων.
Ο μονάρχης, που πρόκειται να στεφεί επίσημα το Σάββατο 6/5, είχε δηλώσει ότι:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου».
Επιπλέον, οποιοσδήποτε συσχετισμός του Καρόλου με την Ορθοδοξία, “έρχονται” στο μυαλό οι ρίζες του πατέρα του, Φίλιππου, στην Ελλάδα.
Ο Αλέξανδρος Λίγκας, ο οποίος είναι καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας Cappella Romana, πρόκειται να διευθύνει το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών δήλωσε, στην ΕΡΤ:
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει με μια ελληνική ψαλμωδία τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Το αβαείο του Γουέστμινστερ δέχθηκε την εντολή από τον ίδιο τον βασιλιά: ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική για την τελετή, και έτσι ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητή της ορθόδοξης μουσικής για να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε το αίτημά του».
Η σχέση του βασιλιά Καρόλου με την Ορθοδοξία και η επίσκεψη στο Άγιο Όρος
Ο βασιλιάς Κάρολος, έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Ορθοδοξία και η σύνδεση είναι βαθύτερη, σε σχέση με εκείνη που είχε ο πατέρας του, Φίλιππος.
Ήταν Δευτέρα, 10 Μαΐου 2004, όταν το πολυτελές γιοτ γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγισε το Άγιο Όρος – το διάσημο μοναστικό συγκρότημα στη βόρεια Ελλάδα – μεταφέροντας έναν σημαντικό επισκέπτη.
Στην προβλήτα, οι ιερείς της Μονής Βατοπεδίου περίμεναν και είχαν λάβει εντολή να μην αποκαλύψουν την ταυτότητα του επισκέπτη, αλλά και να μην πραγματοποιήσουν επίσημη τελετή κατά τη διάρκεια της υποδοχής, καθώς επρόκειτο για μια άκρως ιδιωτική επίσκεψη. Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου, βασιλιάς Κάρολος, έφτανε στο Περιβόλι της Παναγίας.
Τον Μάιο του 2004 – μια έντονη περίοδος για την Ελλάδα, καθώς ήταν λίγοι μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα – τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στη χώρα και ένα ερώτημα πλανιόταν: θα ήταν έτοιμη για αυτή τη μεγάλη στιγμή της αθλητικής ιστορίας;
Αλλά στο Άγιο Όρος, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μακριά από τον κόσμο, με προσευχές, κατάνυξη, πνευματική έξαρση και γαλήνη, ο χρόνος ανέστειλε τον εαυτό του. Λέγεται ότι η ιστορία του τόπου και η φυσική, ορεινή ομορφιά του ήταν τα στοιχεία που προσέλκυσαν τον βασιλιά Κάρολο.
Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον βασιλιά Κάρολο, η σχέση του μονάρχη με την Ορθοδοξία είναι βαθιά και ουσιαστική.
Δεν είναι τυχαίο ότι μια γωνιά του σπιτιού του στο Highgrove Estate έξω από το Λονδίνο είναι γεμάτη από βυζαντινές εικόνες – πολλές από τις οποίες προφανώς δόθηκαν στον βασιλιά Κάρολο ως δώρα από μοναχούς στο Άγιο Όρος.
Και μοναχοί που τον έχουν συναντήσει τονίζουν ότι ο βασιλιάς είναι πολύ κοντά στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση – κάτι που ίσως δεν μπορεί να εκφραστεί δημόσια λόγω της θέσης του.
Για τον βασιλιά Κάρολο σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το Άγιο Όρος αντιπροσωπεύει την αγάπη για την ιστορία, την τελετουργική παράδοση, την πνευματικότητα, την αρμονία με τη φύση, τον σεβασμό για το περιβάλλον και την πίστη στην πολυπολιτισμικότητα. Στο Άγιο Όρος συναντώνται πολλές διαφορετικές ορθόδοξες εκκλησίες, γεγονός που ο βασιλιάς φέρεται να βρίσκει συναρπαστικό, καθώς η συνύπαρξη μοναχών από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα για τόσες εκατοντάδες χρόνια αποτελεί ένδειξη αρμονίας και πολιτισμικής πολυμορφίας.
Ο βασιλιάς Κάρολος είναι επίσης μανιώδης ζωγράφος και έχει συμπεριλάβει τα φυσικά στοιχεία της Ελλάδας όπως φαίνονται από το Άγιο Όρος σε αρκετούς πίνακές του. Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των ανθρώπων του περιβάλλοντός του σχετικά με τη σχέση του με την Ορθοδοξία, φαίνεται ότι ο βασιλιάς έχει ενστερνιστεί σε μεγάλο βαθμό τις πνευματικές αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο πατέρας του βασιλιάς Καρόλου, Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε στην Ελλάδα (η οικογένειά του εξορίστηκε αργότερα από τη χώρα). Προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό προκειμένου να παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, την επί του παρόντος βασιλεύουσα μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ίδρυση του ορθόδοξου τάγματος μοναχών από την πριγκίπισσα Αλίκη
Η γιαγιά του βασιλιά Καρόλου, η πριγκίπισσα Αλίκη, ασχολήθηκε θρησκευτικά με το ανθρωπιστικό έργο και, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίδρυσε ένα ορθόδοξο τάγμα μοναχών, γνωστό ως Χριστιανική Αδελφότητα Μάρθας και Μαρίας, στην Τήνο και στην αθηναϊκή γειτονιά του Νέου Ηρακλείου. Ήταν ένα βαθιά θρησκευόμενο άτομο με ακλόνητη πίστη στην Ορθοδοξία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η πριγκίπισσα Αλίκη έζησε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου, όπως λέγεται, είχε το δικό της ορθόδοξο παρεκκλήσι. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1969, όταν ο εγγονός της, βασιλιάς Κάρολος, ήταν 21 ετών. Κηδεύτηκε, σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία, στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.
Δύο μήνες πριν από την επίσκεψη του βασιλιάς Καρόλου στο Άγιο Όρος το 2004, ένα από τα μοναστήρια – η Μονή Χελανδαρίου – υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά.
Κατά τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε σαφές ότι ενδιαφερόταν να βοηθήσει στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων, δεδομένου ότι η ελληνική και η σερβική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να συνδράμουν στην αποκατάσταση της μονής.
Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός οργανισμού με την ονομασία “Φίλοι του Αγίου Όρους” στη Βρετανία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση της μονής και τη διατήρηση των μνημείων του Αγίου Όρους.
Σε μια δεξίωση που διοργάνωσε ο βασιλιάς Κάρολος, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τη σερβική διασπορά, ξεκίνησε η προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό τη διατήρηση των εικόνων της μονής.
Νέα πρόταση για debate ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα – Απάντησε θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"