Σε πολύ θερμό κλίμα διεξάγεται από τις 8:30 περίπου το πρωί της Τρίτης (21/02) η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δύο υπουργοί είχαν μια θερμή χειραψία στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο να λέει “Νίκο, φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ“.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μπροστά από τις κάμερες, οι Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν για τη δυνατή συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ και τόνισαν ότι αυτή γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.
Ανοίγοντας τις συζητήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως η τελευταία συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον. “Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” είπε σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμη πιο στενή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ επισήμανε πως κατά τη διάρκεια των επαφών θα συζητηθούν θέματα άμυνας, ασφάλειας και επιβολής διεθνούς νόμου.
“Η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο” συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως “ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021. Η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα”.
Η υποδοχή του κ. Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών:
Αμέσως μετά τις συνομιλίες θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Νίκο Δένδια, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Σημειώνεται πως τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Επίσης, στις 11:30 ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.
Τι συζήτησαν Μπλίνεν – Μητσοτάκης
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν όλη την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό των διμερών σχέσεων λίγο πριν από την έναρξη του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, σήμερα Τρίτη, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογραμμίστηκε “η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο πλευρές “υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία” προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ενώ και οι δύο συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Τα νέα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάρτιο – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά πάροχο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"