Την μάθησης δεξιοτήτων σε γονείς, δασκάλους και στα παιδιά για την αποφυγή κινδύνων στο διαδίκτυο τόνισε σε ανάρτηση του ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης.

Μιλώντας για τις δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία ανηλίκων, ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε στην εθνική στρατηγική για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο.

Όπως τονίζει στην ανάρτηση

Η Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο φωτίζει τη σημασία της ασφάλειας και της προστασίας στο ψηφιακό περιβάλλον. Αποτελεί καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι οι χρήστες του Διαδικτύου, και ειδικά τα παιδιά, θα κινούνται στον ψηφιακό κόσμο με σύνεση και υπευθυνότητα.

Για εμάς στην Ελληνική Κυβέρνηση η σωστή χρήση του Διαδικτύου συνιστά απαραίτητη δεξιότητα για κάθε ενεργό και υπεύθυνο πολίτη. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στις ψηφιακές προκλήσεις που αναδύονται.

Ενδεικτικά:

Υλοποιούμε την εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media.

Επενδύουμε στη γνώση, αναβαθμίζοντας το μάθημα της Πληροφορικής με νέα σχολικά εγχειρίδια και εντάσσοντας στη διδασκαλία την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Προστατεύουμε κάθε παιδί από την ενδοσχολική βία και εκφοβισμό με τον νέο σχολικό κανονισμό και με την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr.

Συνεργαζόμαστε με φορείς και επιχειρήσεις για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω σε ζητήματα σωστής και ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο περνά μέσα από τις ευρύτερες συμμαχίες, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους ψηφιακούς κινδύνους. Με μεθοδικότητα και συνεργασία, δημιουργούμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον για όλους!

Ημέρα Ασφαλής Πλοήγησης: 114 περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για παιδιά το 2024

Σε ανακοίνωση του, το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε στοιχεία για την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο τονίζοντας ότι 114 παιδιά βρέθηκαν σε διαδικτυακό κίνδυνο το 2024. Παράλληλα, τόνισε ότι το κυρίαρχο προφίλ στα θύματα είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Για την Ελλάδα το 2024

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, που λειτουργεί, διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά με βασικότερες αιτίες την προβληματική χρήση διαδικτύου και τον ηλεκτρονικό σεξουαλικό εκβιασμό – Sextortion

Κυρίαρχο προφίλ των παιδιών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.

Διεθνώς

Κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή videos σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά.

Κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.

Καθώς, όμως η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή όλων και ειδικότερα των παιδιών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν τη δαιμονοποιεί, καθώς η τιμωρία ή η απαγόρευση είναι αποδεδειγμένα λάθος προσεγγίσεις.

Μάλιστα, σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, κινείται και το τηλεοπτικό spot που σχεδίασε και υλοποίησε η Ομάδα εθελοντών μαθητών και μαθητριών, που συμμετέχει στο εθελοντικό δίκτυο YouSmile του Οργανισμού.

Το spot με τίτλο «Άσε με να σου πω», μπορείτε να το παρακολουθήσετε https://youtu.be/_Gl2SuhGD48.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο τη θωράκιση αλλά και προστασία των παιδιών, μέσω του Κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια:

Πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα – το 2024 συμμετείχαν 6.712 μαθητές και μαθήτριες, 110 εκπαιδευτικοί, 667 γονείς και κηδεμόνες, 21 επαγγελματίες

Διαχειρίζεται αναφορές και περιστατικά μέσω της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS1056 και του Chat1056 – το 2024 διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά. Οι βασικότερες αιτίες ήταν η προβληματική χρήση διαδικτύου και ο ηλεκτρονικός σεξουαλικός εκβιασμός – Sextortion και υποστήριξε 3 παιδιά αναφορικά με υλικό διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης – εκμετάλλευσης ανηλίκων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Διαχειρίζεται αναφορές, που λαμβάνει, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cyber tipline Hellas – το 2024 λέλαβε και διαχειρίστηκε αναφορές για 10 παιδιά σε θέματα Cyberbullying και Sextortion

Παρέχει ενημερωτικές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές δράσεις σε επαγγελματίες, γονείς και κηδεμόνες, μέσω της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης «Smile Academy»

Παρέχει συμβουλευτική μέσω της 116111 Ευρωπαϊκή Γραμμή υποστήριξης παιδιών και εφήβων

Παρέχει ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» σε παιδιά που έχουν υποστεί βία μέσω του διαδικτύου

Καθοριστικής επίσης σημασίας στην ουσιαστική υποστήριξη των παιδιών είναι οι συνεργασίες που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κρίσιμη η συνεργασία του Οργανισμού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που συνίσταται στην από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων με αποδέκτες παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες αλλά και το ευρύ κοινό αλλά κυριότερα στη στενή και άμεση συνεργασία για τη διαχείριση περιστατικών που διατρέχουν κίνδυνο ή/και εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας διαδικτυακών κινδύνων

Πολύτιμη η συνεργασία του Οργανισμού με διεθνείς και εθνικούς φορείς, με καθοριστική τη συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α)». Μία πολύπλευρη συνεργασία που ως αποτέλεσμα έχει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», στο οποίο συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές, από σχολεία πανελλαδικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο “ψυγείο” και σήμερα η χώρα – Βροχές και παγωνιά

Θεσσαλονίκη: “Είσαι ο βράχος μου” είπε ο 23χρονος στη μητέρα του λίγο πριν τον μαχαιρώσει ο αδελφός του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις