Μετάλλαξη Όμικρον: Η σκιά της μετάλλαξης Όμικρον σκεπάζει την υφήλιο με τους επιστήμονες να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας παραλλαγής. Συγκεκριμένα φαίνεται πως η παραλλαγή Όμικρον έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη μετάλλαξη Δέλτα. Τα ως τώρα δεδομένα αναλύουν οι επιστήμονες του νοσοκομείου Bambino Gesu της Ρώμης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσα από μια τρισδιάστατη “φωτογραφία”-χάρτη βλέπουμε πόσες περισσότερες μεταλλάξεις παρουσιάζει η Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, συγκεντρωμένες ως επί το πλείστον σε μια περιοχή της πρωτεΐνης που αλληλοεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό δεν καθιστά τις εν λόγω μεταλλάξεις πιο επικίνδυνες. Αυτό που δείχνουν όμως είναι ότι οι μεταλλάξεις έχουν προσαρμοστεί στο ανθρώπινο είδος και για αυτό δημιουργούν μια νέα παραλλαγή. Και ακολούθως εξηγούν ότι άλλες μελέτες μελλοντικά θα αναδείξουν την επικινδυνότητα της μετάλλαξης.

Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αυτή εικόνα προέκυψε μέσα από μελέτη των δεδομένων που έχει ως τώρα στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα. Η ερευνήτρια Κλαούντια Αλτέρι, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, τονίζει, ότι η εικόνα αυτή “περιγράφει” τις μεταλλάξεις της Όμικρον, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιος είναι ο ρόλος της. Για αυτό θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό μέσα από πειράματα να διαπιστωθεί το πως οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα του ή ακόμα και την επάρκεια των εμβολίων.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον θα πλήξει χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής “ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις” σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να “καταρτίσουν σχέδια μετριασμού” προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας”, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός“, τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη”, τόνισε ο οργανισμός.

Ειδήσεις σήμερα:

Η τουρκική οικονομία “στενάζει”, αλλά στα κέντρα ανοίγουν… σαμπάνιες (vid)

Ο Λευτέρης Πανταζής στο DEBATER για το τροχαίο του Θέμη Αδαμαντίδη – Τα νεότερα για την υγεία του τραγουδιστή

Πέθανε η μητέρα του Δημήτρη Λιγνάδη – Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις