Η Τσικνοπέμπτη είναι προ των πυλών και πολλοί είναι αυτοί που θα οργανώσουν μπάρμπεκιου στο σπίτι για να γίνει το παραδοσιακό ψήσιμο κρεάτων όπως ορίζει η ημέρα.

Τα μυστικά για να ψήσετε με επιτυχία τα έχουμε αναφέρει ήδη, ωστόσο ο πιο σημαντικός παράγοντας για να είναι το κρέας ζουμερό, μαλακό και πεντανόστιμο, είναι το κομμάτι που θα διαλέξουμε. Αν είστε καινούριοι στο “σπορ” και δεν ξέρετε πως να το επιλέξετε, παρακάτω έχουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Να είναι συμπαγές, στεγνό και στέρεο

Καλό είναι όταν επιλέγουμε ένα κομμάτι κρέας να το πιάνουμε. Το κρέας σε κρύα θερμοκρασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Οι ειδικοί λένε για την Τσικνοπέμπτη, ότι το κρέας που έχει συντηρηθεί σωστά θα πρέπει να είναι σκληρό, συμπαγές και στεγνό. Αν δείτε το λίπος να έχει κίτρινο χρώμα και να είναι στεγνό τότε το κρέας είναι σημαίνει ότι δεν έχει διατηρηθεί σωστά.

Να έχει κόκκινο χρώμα

Το χρώμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του κρέατος. Όσο πιο κόκκινο είναι το χρώμα στο μοσχάρι π.χ. και απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του τόσο πιο τρυφερό και μαλακό θα είναι όταν μαγειρευτεί. Γενικότερα πρέπει να αποφεύγουμε κρέατα με χρώμα καφέ, γκρι, ακόμα και αν είναι μόνο στις άκρες του. Ιδιαίτερη προσοχή καλό είναι να δίνουμε και στα συσκευασμένα κρέατα που δεν φαίνονται ολόκληρα.

Το λίπος πρέπει να είναι λευκό και διασκορπισμένο

Το χρώμα που έχει το λίπος και το πόσο διασκορπισμένο είναι στο κομμάτι κρέατος που θα επιλέξουμε παίζει ρόλο στην ποιότητα του. Το λίπος σε ζώα νεαρά είναι λευκό ενώ όσο μεγαλώνουν κιτρινίζει. Το κρέας στα μεγαλύτερα ζώα είναι πιο γευστικό αλλά λιγότερο ζουμερό όταν ψήνεται.

Προτιμήστε τον χασάπη που εμπιστεύεστε

Καλό είναι να ψωνίζετε κρέας από τον χασάπη που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε για να μπορείτε να έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την προέλευση του. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας προτείνει το κατάλληλο κρέας ανάλογα με το φαγητό που θέλετε να μαγειρέψετε.

Προσοχή στην τιμή

Η τιμή του κρέατος τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ποιότητα του. Επομένως αν θέλετε η ποιότητα του να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, προτιμήστε ένα ακριβότερο κρέας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις