Νόσος των Μεγάλων Υψομέτρων: Από το πρωί της Τρίτης το πανελλήνιο συγκλονίστηκε καθώς ο Αντώνης Συκάρης, ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης έχασε τη ζωή του καθώς κατέβαινε από την οροσειρά των Ιμαλαΐων, την κορυφή των οποίων είχε κατακτήσει.

Με αφορμή την πολύ δυσάρεστη αυτή είδηση, έχει αξία να γίνει πιο γνωστός ένας από τους λόγους που συνετέλεσαν στον “χαμό” του Αντώνη Συκάρη. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από τη νόσο των μεγάλων υψομέτρων.

Η νόσος των μεγάλων υψομέτρων

Αποκαλείται συχνά και “νόσος των ορειβατών” και είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Στην ασθένεια αυτή το επίπεδο του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι αρκετό, αλλά καθώς ο ορειβάτης ανεβαίνει σε μεγαλύτερο υψόμετρο το επίπεδο του οξυγόνου στους πνεύμονες και στο αίμα μειώνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλο υψόμετρο η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλότερη σε σχέση με την ατμοσφαιρική πίεση που υπάρχει στο επίπεδο της θάλασσας.

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας γιατί βοηθάει στην καλή αναπνοή και ο οργανισμός για να προσαρμοστεί εκεί που τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν κι έτσι η αναπνοή γίνεται γρηγορότερη και βαθύτερη.

Η ανταπόκριση του οργανισμού ονομάζεται εγκλιματισμός και χρειάζεται περίπου 3-5 μέρες έτσι ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτύξει τον μηχανισμό αυτό προστασίας. Ελλιπής εγκλιματισμός μπορεί να οδηγήσει στην νόσο του υψομέτρου.

Με βάση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας η νόσος αυτή, η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου εμφανίζεται σε όσους δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για τον σωστό εγκλιματισμό, όπως εκείνοι που αναρριχώνται γρήγορα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι πιο συχνή σε εκείνους που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο να εγκλιματιστούν κατάλληλα σε εκείνους που φτάνουν απευθείας σε περιοχές που εντοπίζονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) είναι πιθανότερο να συμβεί όταν η άνοδος σε μεγάλο υψόμετρο γίνεται γρήγορα και δεν γίνεται σωστός εγκλιματισμός. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση.

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το ταξίδι που μπορεί να κάνει κάποιος περιλαμβάνουν το υψόμετρο, τον ρυθμό της ανόδου και την καταπόνηση που νιώθει ο ταξιδιώτης.

Τέλος, τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία, εμετός, απώλεια όρασης, δυσκολία αναπνοής, αϋπνία και ακανόνιστη αναπνοή κατά τον ύπνο.

Στα ήπια συμπτώματα που εμφανίζονται πρώτα συμπεριλαμβάνονται: κεφαλαλγία, ζαλάδα, ναυτία/εμετός, απώλεια όρασης, κούραση, συμπτώματα όμοια με της γρίπης, δυσκολία στη αναπνοή, έλλειψη ύπνου και ακανόνιστη αναπνοή κατά τον ύπνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ιωάννα Μαλέσκου μίλησε για την εποχή που ήταν… μοντέλο – Σε ποιόν διαγωνισμό συμμετείχε

Επεισόδια με πετροπόλεμο έξω από την ΑΣΟΕΕ

Η άκρως αποκαλυπτική εμφάνιση της Έλενας Τσαγκρινού – Τι είπε για τη νέα της σχέση

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις