Με αφορμή τον θάνατο του 57χρονου στη Ζάκυνθο από λεπτοσπείρωση, έρχεται στο προσκήνιο η μικροβιακή αυτή λοίμωξη η οποία προσβάλλει ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Είναι γνωστή ως πυρετός των ποντικών ή των αγρών και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταγράφονται λίγες δεκάδες κρούσματα λεπτοσπείρωσης ετησίως στην Ελλάδα.

Συμπτώματα και θεραπεία

Στα αρχικό στάδια, η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με της γρίπης όπως πυρετός, ρίγος, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά, μυαλγία, διάρροια, εξάνθημα, έντονα κόκκινα μάτια.

Με την εξαφάνιση της λεπτοσπειραιμίας και του πυρετού εμφανίζονται σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία και νεφρική ανεπάρκεια, που συνήθως είναι αναστρέψιμη.

Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας συχνά είναι καθοριστική για την έκβαση της νόσου. Οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλλίνη, αμπικιλλίνη ή δαξυκυκλίνη, κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς (κεφτριαξόνη και κεφοταξίμη).

Σε σοβαρές περιπτώσεις συνίσταται η ενδοφλέβια χορήγηση πενικιλίνης G ή η χορήγηση δοξυκυκλίνης για αποτροπή επιπλοκών.

Η περίοδος επώασης για την λεπτοσπείρωση είναι κατά μέσο όρο 5 έως 14 ημέρες.

Μετάδοση

Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού, χώματος και τροφίμων από ούρα ή γεννητικά εκκρίµατα ζώων.

Πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα άγρια αλλά και τα οικόσιτα θηλαστικά (ποντίκια, αιγοπρόβατα, βοοειδή, σκύλοι), γάτες. Και πιο σπάνια έχουν παρατηρηθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα και μέσω μικροτραυματισμών στο δέρμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι συνέβη στο γραφείο του ασφαλιστή στο Μοσχάτο δύο μέρες πριν πεθάνει – Παρέλαση από θύματα που ζητούσαν τα λεφτά τους (vid)

Βίντεο – ντοκουμέντο από το σπίτι του 50χρονου στο Μοσχάτο – “Είμαι αποφασισμένη να σε σκοτώσω” (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις