Το “Αττικόν” νοσοκομείο, εκτός από το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που ήρθε από την Κεφαλλονιά και αποδείχθηκε πως ήταν ανεμοβλογιά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και κρούσμα της νόσου του Χάνσεν, ή όπως είναι ευρέως γνωστή ως λέπρα.

Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα της συγκεκριμένης ασθένειας που εντοπίζεται στη χώρα μας μέσα σε δύο χρόνια, αφού σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Σπύρο Πουρνάρα, είχε εντοπιστεί κρούσμα λέπρας και το 2020.

Τι είναι όμως η λέπρα, η ασθένεια που ταλαιπώρησε για χρόνια την παγκόσμια κοινότητα η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφερε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Τι είναι η λέπρα

Η νόσος του Χάνσεν η αλλιώς λέπρα, πρόκειται για χρόνια λοίμωξη η οποία ανακαλύφθηκε το 1873 από τον Νορβηγό ιατρό Γκέρχαρντ Αρμάουερ Χάνσεν, για αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως νόσο του Χάνσεν τιμητικά. Η αρρώστια προκαλείται από τα βακτήρια Mycobacterium leprae και Mycobacterium lepromatosis. Η λοίμωξη αυτή στοχεύει κυρίως το δέρμα και τα νεύρα του ατόμου που μολύνει.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της λέπρας είναι η παραμόρφωση του μολυσμένου, ο οποίος εμφανίζει εξογκώματα στο δέρμα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει νέκρωση σε νεύρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να απωλέσει οποιαδήποτε αίσθηση στα σημεία που έχει προκληθεί η νέκρωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η λέπρα, μπορεί να προσβάλει και εσωτερικά όργανα, ενώ σε αρκετές μορφές της μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του σώματος όπως είναι η μύτη, ο λαιμός, τα μάτια και οι όρχεις.

Πλέον η λέπρα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ τα κρούσματα που εντοπίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι κατά κύριο λόγο μετανάστες, εργαζομένους ή πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχει η νόσος. Η λέπρα προσβάλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών ωστόσο είναι σπάνια στις ηλικίες κάτω των 3 ετών.

Μετάδοση και συμπτώματα

Η μετάδοση της λέπρας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πως “Ο μηχανισμός μετάδοσης της λέπρας είναι η παρατεταμένη στενή επαφή με πάσχοντα και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια“. Πιο συγκεκριμένα, η λέπρα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της συχνής επαφής με ασθενείς που τους έχει ήδη προσβάλει η νόσος, κυρίως μέσω της μύτης ή δέρματος που αντιμετωπίζει βλάβες.

Τα κύρια συμπτώματα της λέπρας είναι τα εξής:

  • Μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.
  • Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
  • Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
  • Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια
  • Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μια περίοδο 20 χρόνων, το ανώτερο διάστημα επώασης της νόσου. Η θεραπεία της λέπρας περιλαμβάνει μια αντιβίωση, που ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια και πρέπει να λαμβάνεται για 6 μήνες για μερικά χρόνια. Η πρόληψη της λέπρας περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που σταματούν την εξάπλωση της νόσου. Όσοι έρχονται σε στενή επαφή με φορέα της νόσου, πρέπει να εξετάζονται τακτικά από γιατρό για πέντε χρόνια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες είναι ανίατες και που η παραμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, απώλεια οστού, τοπική αναισθησία, αναπηρία. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση.

Τέλος, παρότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της λέπρας, το εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί για τη φυματίωση προσφέρει ένα επίπεδο προστασίας κατά της νόσου του Χάνσεν, μιας και το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο της λέπρας, είναι συγγενικό με αυτό που προκαλεί τη φυματίωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο – Ληστεία σε καφετέρια στην Πετρούπολη – Μπήκαν και άρπαξαν το ταμείο εν ριπή οφθαλμού

To φιλί της Meghan Markle στον Πρίγκιπα Χάρι σε αγώνα πόλο που προκάλεσε χαμό στους fans (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις