Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων, της ιογενούς ασθένειας που ξεκίνησε από την Αφρική αλλά εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Χθες Πέμπτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία. Μετά από αυτό, ο ΕΟΔΥ απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία συστήνει στους γιατρούς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών περιστατικών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα νοσοκομεία πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Αυτά είναι:

  • η άμεση απομόνωση του ασθενούς
  • η χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς,
  • ο σωστός και ασφαλής χειρισμό του ιματισμού,
  • ο επιμελής καθαρισμό των επιφανειών
Πώς εκδηλώνεται η νόσος;

H ασθένεια προσομοιάζει στην πολύ πιο φονική παλαιότερη νόσο της ευλογιάς, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του ’80. Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Η ευλογιά είναι μια λοίμωξη που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του 1980. Η ασθένεια διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ενώ τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι η ένδειξη που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ασθένεια των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά.

Ο πυρετός είναι ένα βασικό σύμπτωμα της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο εκδηλώνεται ένα έως τρία 24ωρα αφού κολλήσει ο ασθενής. Ακολουθεί η εμφάνιση δερματικου εξανθήματος, τις περισσότερες στο πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται.

Τα εξανθήματα αρχικά είναι ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) και μετατρέπονται σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), γίνονται κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και μετά κάνουν μια κρούστα. Στο τελικό στάδιο εξαφανίζονται.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει μολυσμένο ζώο, εάν καταναλώσει το κρέας μολυσμένων ζώων μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αν αγγίξει μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω δερματικών βλαβών, της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).

Μπορεί να μεταδοθει από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ασθένεια μεταδίδεται από ανθρωπο σε άνθρωπο από πολύ κοντινή και παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.

Βρετανοί ειδικοί σχολιάζοντας το πρόσφατο ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι είναι πιθανό να κολλάει η ασθένεια μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά ακομη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε οριστικά σε αυτό το συμπέρασμα οριστικά.

Θεραπεία για την ασθένεια δεν υπάρχει και υποχωρεί σταδιακά από μόνη της.

Ειδήσεις σήμερα:

Η οικογένεια του Γιάννη Φέρτη διαψεύδει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ – “Αιχμές” για την Κάκια Ιγερινού (vids)

Ισχυρότατος σεισμός 7,3 Ρίχτερ κοντά στην Αυστραλία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις