Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει και ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” με τη Δέλτα με αποτέλεσμα μια νέα υπερ-παραλλαγή με αμφίβολη συμπεριφορά και ακόμη πιο απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτή την προειδοποίηση έκανε ο γιατρός της Moderna, την οποία σχολίασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε ο καθηγητής, ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να κάνουμε πό τώρα προβλέψεις και εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση. “Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δημιουργία μιας νέας υπερ- μετάλλαξης είναι σπάνιο να συμβεί, ωστόσο μπορεί να γίνει όταν και τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα. Οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές πηγές μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.

Αν τα δυο στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Τι θα συμβεί αν η Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία

Σε περίπτωση που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει συγχρόνως σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο καθηγητής.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι όντως πιο μεταδοτική και ότι προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δε δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

“Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση”, είπε ο κύριος Βατόπουλος.

Είπε ακόμη ότι είναι ακραίο το ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον, αφού με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες ενόψει των γιορτών να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και πρότεινε να γίνονται διαγνωστικά τεστ, rapid ή self πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις