Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19.

Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών καθώς η επιστημονική κοινότητα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις έριξαν τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη εμβολίου έναντι της λοίμωξης covid-19.

Οι συντονισμένες προσπάθειες, οι γρήγορες διαδικασίες και η επαρκής χρηματοδότηση έφεραν αποτελέσματα και αναπτύχθηκαν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Το παράδειγμα όμως αυτό άνοιξε και το δρόμο για να αντιληφθούν όλοι ότι η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση και συνεργασία, βασικά εργαλεία για να προχωρήσει, αναφέρει η Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου καθηγήτρια Ανοσολογίας και αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria στην Αυστραλία.

Η ομογενής ερευνήτρια που ανέπτυξε την θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία.

Η κ. Αποστολοπούλου σε συνομιλία της με δημοσιογράφους στο περιθώριο του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου Ελλήνων ιατρών και βιοεπιστημόνων της Διασποράς που διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας στη Μελβούρνη, υπογράμμισε ότι το παράδειγμα της covid-19, “κινητοποιεί πλέον τις φαρμακευτικές εταιρείες, που πριν ήταν διστακτικές να χρηματοδοτήσουν έρευνες για τον καρκίνο.

Αν δεν υπήρχε ο SARS-CoV-2, ακόμα θα πηγαίναμε με το αργό βήμα όπως τα τελευταία 30 χρόνια”. Όπως λέει, το αισιόδοξο είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αντελήφθησαν τώρα ότι αν χρηματοδοτήσουν ερευνητικά προγράμματα θα έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και στον καρκίνο, όπως με το εμβόλιο covid-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Αντιγόνη Ψυχράμη και ο Δημήτρης Μακαλιάς έγιναν γονείς για δεύτερη φορά (vid)

Χώρισε η Ελιάνα Χρυσικοπούλου με τον Νικόλα Φαράκλα μετά από εννέα χρόνια γάμου (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις