Η ευλογιά των πιθήκων, που επανεμφανίστηκε και εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως σε “κόκκινο συναγερμό”.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, ωστόσο ο ΕΟΔΥ είναι σε πλήρη επιφυλακή. Μάλιστα, σήμερα Τρίτη, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο “τραπέζι” η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μεταξύ αυτών, φέρεται να είναι οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων, οι υγειονομικοί και οι κτηνίατροι.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού -προς το παρόν- δεν εξετάζεται.

Είμαστε απλά σε εγρήγορση” τόνισε στο Mega ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας πως εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ.

Δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο” εξήγησε.

Ευλογιά των πιθήκων: Στο “μικροσκόπιο” ο τρόπος μετάδοσης

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ερευνά τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η λοίμωξη.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση, αλλά αφού κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα και μόνο με τη στενή και παρατεταμένη σωματική επαφή, με επαφή με τα εξανθήματα και μέσω σωματικών υγρών, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων.

Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν”, ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Μόσιαλος: “Δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος”

Οιός που προκαλεί την “ευλογιά των πιθήκων” είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορονοϊό. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς. Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, γιατί η “ευλογιά των πιθήκων” δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

 Όπως αναφέρει, “δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα. Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε όμως”.

Ακόμη, επισημαίνει ότι “με σχεδόν 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ξεκίνησε – εύλογα για τους πιο ευάλωτους- η ανησυχία για νέους πιθανούς περιορισμούς λόγω μιας νόσου που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, λόγω της πίεσης για άμεσες απαντήσεις. ξεκίνησαν και οι εξηγήσεις για την οδό της μετάδοσης. Ποια είναι αυτή; Ας τα πούμε απλά. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (αυτά τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά). Ή μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς. Ή ακόμα και χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα. Δηλαδή κάποιος κοντινός συγγενής ή φροντιστής, μπορεί να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί. Κάποιος νοσηλευτής ή και υπάλληλος καθαρισμού ενός νοσοκομείου μπορεί να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί. Κάποιος ερωτικός σύντροφος μπορεί επίσης να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια ζώδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διάσημα;

H Λένα Δροσάκη μιλά για τη γνωριμία με τον Αέξανδρο Μπουρδούμη, τον Πάνο Νάτση και τη δίκη Φιλιππίδη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις