Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και θεσπίστηκε το 1991 από τον IDF (Διεθνής Οργανισμός Διαβήτη) και τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την ασθένεια που απειλεί την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη επισημοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2006 και ορίστηκε ημερολογιακά να τοποθετείται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922.

Παγκοσμίως σήμερα 246 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, ενώ το 2025 αναμένεται να αγγίξουν τα 380 με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα 1 στους 10 είναι διαβητικός, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Τι είναι ο διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, οι πάσχοντες του οποίου παρουσιάζουν αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), είτε γιατί δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική. Αρχικά θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους τύπους διαβήτη. Υπάρχει ο διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Στον διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σάκχαρο αυξάνεται από όλες τις τροφές που περιέχουν σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν συστατικό των τροφίμων που ανήκουν στην ομάδα των φρούτων, στην ομάδα των λαχανικών, στην ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων όπου εξαίρεση αποτελούν όλα τα είδη τυριών και στην ομάδα του αμύλου ( π.χ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.α.).

Τα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα

Τα περισσότερα πρόωρα συμπτώματα συνδέονται με υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της γλυκόζης, ένα είδος σακχάρου, στο αίμα σας.

Ο διαβήτης έχει αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην παρατηρήσετε εγκαίρως. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον διαβήτη τύπου-2. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τον έχουν, προτού να εκδηλώσουν προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια.

Με τον διαβήτη τύπου-1, τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά.

Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν μερικά κοινά προειδοποιητικά σημάδια:

Πείνα και κόπωση
Αυξημένη συχνότητα ούρησης και δίψα
Ξηροστομία και φαγούρα στο δέρμα
Θολή όραση

Επιπλέον συμπτώματα για τον διαβήτη τύπου-1:

Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Ναυτία και έμετος

Επιπλέον συμπτώματα για τον διαβήτη τύπου-2:

Λοιμώξεις από ζυμομύκητες
Αργή επούλωση πληγών, ή αμυχές στο δέρμα
Πόνος και μούδιασμα στα πόδια, ή τα πέλματα

Οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο αίματος για τα άτομα που είναι 20 χρόνων και πάνω:

Σάκχαρο νηστείας: Κάτω από 100 mg/dL
Πριν από το γεύμα: Μεταξύ 70 mg/dL και 130 mg/dL
Μετά το γεύμα (1-2 ώρες): Κάτω από 180 mg/dL
Πριν από σωματική άσκηση: Αν παίρνετε ινσουλίνη, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/dL
Όταν πέφτετε για ύπνο: Μεταξύ 100 mg/dL και 140 mg/dL

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Μετά τη διάγνωση του διαβήτη η δίαιτα και η άσκηση εξακολουθούν και αποτελούν τα βασικά “όπλα” για την αντιμετώπιση που μαζί με την υπογλυκαιμική αγωγή, τις προληπτικές παρεμβάσεις (πχ. αντιγριπικός εμβολιασμός) και τον τακτικό έλεγχο για εμφάνιση επιπλοκών (καρδιογράφημα, βυθοσκόπηση, κ.α.) εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής για τα άτομα με διαβήτη).

Για τον έλεγχο της θεραπείας είναι απαραίτητες οι τακτικές μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιθυμητές τιμές για άριστη ρύθμιση είναι σάκχαρο νηστείας (8ωρη νηστεία) μικρότερο από 120 mg/dl και μεταγευματικό (2 ώρες μετά το γεύμα) κάτω από 160 mg/dl.Για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη οι επιθυμητές τιμές είναι κάτω από 7%. Οι τιμές αυτές εξατομικεύονται για κάθε ασθενή και καθορίζονται από το θεράποντα ιατρό.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις