Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που επικρατεί πλέον σε όλον τον πλανήτη και οι επιστημονικές αρχές μαζί τις κυβερνήσεις κρούουν τον κώδωνα στους πολίτες, καθώς πρόκειται για μια παραλλαγή η οποία εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιολογίας στο ΕΚΠΑ, κ.Γκίκα Μαγιορκίνη, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τα μετάλλαξη Όμικρον είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής μιλώντας στο ertnews.gr, αναφέρθηκε στα στοιχεία τα οποία προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτίμησε πως δε θα υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάσταση αλλά θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο νου του πως υπάρχουν και άλλες ιώσεις στις οποίες πρέπει να δείξουν προσοχή.

Ο κύκλος της Όμικρον δεν έχει “κλείσει”

Σύμφωνα με τον κ.Μαγιορκίνη, η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή την οποία πρέπει να προσέχουν όλοι καθώς αναμένεται να συνεχίσει να “καραδοκεί” και υπάρχει ανησυχία.

“Η καλύτερη εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επαναμολύνσεις έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το UK Health Security Agency κάνει μια μακροχρόνια μελέτη πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι με την Omicron ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος και συγκεκριμένα έχει αναφερθεί κι ένας μικρός αριθμός περιστατικών όπου μολύνθηκαν για τρίτη φορά, όχι με το ίδιο στέλεχος, αλλά η Omicron ήταν η τρίτη τους επαναμόλυνση, οπότε είναι κάτι το οποίο θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έχουμε στοιχεία ότι για παράδειγμα κόλλησαν Άλφα, Δέλτα και Omicron. Δεν υπάρχουν στοιχεία για επαναμόλυνση μετά από Omicron εκ νέου με Omicron και γενικά οποιαδήποτε λοίμωξη συμβεί εντός 30-40 ημερών -μέχρι και 60 μέρες- από την αρχική λοίμωξη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40-50 μέρες για να δείξουμε ότι πρόκειται για επαναμόλυνση, γιατί τα τεστ εξακολουθούν και βγαίνουν θετικά αρκετές μέρες ακόμα κι επειδή η Omictron είναι κάτι σχετικά φρέσκο, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, για να μπορέσουμε να πούμε αν πρόκειται για Omicron πάνω στην Omicron”.

Στη συνέχεια ο κ.Μαγιορκίνης ανέφερε πως μπορεί κάποιος να πέρασε Όμικρον και αφού περάσει να κάνει τεστ και να φανεί πως είναι θετικός στη λοίμωξη, αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι από άλλον ιό τα συμπτώματα τα οποία φέρει.

“Αν κάποιος πέρασε την Omicron και μετά από κάποιες ημέρες ξαναέχει συμπτώματα και πάει να κάνει για παράδειγμα μοριακό, το μοριακό βγαίνει θετικό από την προηγούμενη λοίμωξη Omicron, ενώ τα συμπτώματα προέρχονται από κάποιον άλλον ιό. Οπότε θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι λέμε και που το αποδίδουμε. Η επαναλοίμωξη με Omicron έχει σίγουρα να κάνει με το γεγονός ότι η Omicron ξεφεύγει από την ανοσολογική απάντηση από προηγούμενα στελέχη. Αυτό είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο, οπότε σίγουρα σχετίζεται με αυτό”.

Ειδήσεις σήμερα

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ο Κλέι Τόμπσον συγκρούστηκε με διαιτητή – Η αστεία στιγμή που “έκλεψε” τα φώτα

Τραγικό εργατικό δυστύχημα στην Καρδίτσα – Χτυπήθηκε από το ρεύμα και πέθανε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις