Νέα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας περιλαμβάνει πλέον η εφαρμογή MyHealth στα κινητά τηλέφωνα.
Μέσω της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό και τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί, καθώς και στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί.
Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με γιατρούς. Ο πολίτης θα επιλέγει την ειδικότητα και την ημέρα που τον ενδιαφέρει και θα βλέπει πότε υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.
Ακόμα, θα φαίνεται αν κάποιος έχει αλλεργία και θα υπάρχει και ψηφιακός βοηθός για να μας βοηθήσει σχετικά με την αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών.
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10/3 σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας και χαρακτηρίστηκε “τομή” για τα ελληνικά δεδομένα περίθαλψης.
Μέσω του MyHealth, όπως αναφέρθηκε, οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί, μέσω της πλατφόρμας, έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας.
Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις που έχουν γίνει θα καταχωρούνται εφόσον υπάρχουν ψηφιακά δεδομένα στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ τα δεδομένα για τα φάρμακα που έχουν χορηγηθεί μπορούν να υπάρξουν από το 2012, οπότε έγινε υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος υλοποιείται σε τρεις φάσεις και με την ολοκλήρωσή του θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που κάνουν αίτηση να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας.
Από τα τέλη του έτους, η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά και έτσι οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πια να περνούν από υγειονομική επιτροπή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση , το έργο αποτελεί την εξέλιξη του παλαιού My Health App σε κάτι τελείως καινούριο, στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ).
“Ο ΕΗΦΥ αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο του καθενός μας θα φτάνει στον θεράποντα ιατρό, στα επείγοντα περιστατικά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Πριν από λίγο υπέγραψα τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα και τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών για Σπάνια Οφθαλμολογικά Νοσήματα. Το λέω διότι, πριν από ένα χρόνο, είχα υπογράψει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και μαζί με την ΗΔΙΚΑ, το έχουμε θέσει σε παραγωγική λειτουργία από τις 25 Φεβρουαρίου. Ήδη οι πρώτοι γιατροί έχουν συνδεθεί, οι πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς έχουν περάσει στο εθνικό μητρώο και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν περάσει όλοι” ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"