Κορονοϊός: Η πανδημία ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία δυο χρόνια και οι κυβερνήσεις προσπαθούν μέσω των περιορισμών που έχουν δημιουργηθεί, να ελέγξουν τη διασπορά που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα συστήματα υγείας έχουν “χτυπηθεί” με τον χειρότερο τρόπο και τα νέα μέτρα που εμφανίζονται διαρκώς φανερώνουν πως η κανονικότητα αργεί να έρθει.

Δυστυχώς, θα αργήσουμε να επιστρέψουμε ξανά στην κανονικότητα που είχαμε πριν από 2 χρόνια αφού ο κορονοϊός δε θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα από τη ζωή μας και η νέα μετάλλαξη Όμικρον που παρουσιάστηκε έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν στο μυαλό των ανθρώπων είναι πολλά, με βασικότερο όλων που μπορούμε να κολλήσουμε και σε ποιες δραστηριότητες.

Που είναι πιθανό να κολλήσουμε

Μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της ομιλίας μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον κορονοϊό και στα αγγλικά ονομάζεται airborne transmission (αερομεταφρερόμενη μετάδοση).

Τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία διασκορπίζονται σε ένα εσωτερικό χώρο και ο αέρας τα βοηθά να μεταφέρονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή λεωφορείο. Αν ένα άτομο έχει μολυνθεί μπορεί να εκπνεύσει σωματίδια στον αέρα τα οποία περιέχουν τον ιό και έτσι γίνεται η διασπορά του και μολύνονται όσοι βρίσκονται στον χώρο, σύμφωνα με έρευνα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια όπου βρίσκεται κάποιος που φέρει τον ιό σε έναν χώρο,τόσο πιο πολύ εξαπλώνεται ο ιός ενώ σε εξωτερικό χώρο δε συσσωρεύεται με τον ίδιο τρόπο με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται τόσο γρήγορα. Αν δυο άτομα βρίσκονται κοντά, τότε ο ιός μεταδίδεται γρήγορα.

Ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσα από τα σωματίδια τα οποία εκπέμπονται όταν κάποιος ο οποίος έχει μολυνθεί αναπνέει ή όταν ασκείται όπου και γίνεται πιο βαθιά η αναπνοή του ή όταν φωνάζει ή τραγουδά.

Μια μάσκα είναι αυτή η οποία μειώνει την πιθανότητα της μετάδοσης ενώ η έρευνα αναφέρει πως αν ένα μολυσμένο άτομο βρίσκεται μακριά από κάποιον άλλον άνθρωπο χωρίς να φορά την κατάλληλη προστασία τότε μπορεί να μη μεταδώσει τόσο εύκολα.

Όλες οι μεταλλάξεις που προέρχονται από τον κορονοϊό μεταφέρονται με τον αέρα αλλά το βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να δίνουν όλοι βάση είναι η μεταδοτικότητα που έχει η κάθε παραλλαγή.

Κορονοϊός – Ποιοι είναι οι παράγοντες της μετάδοσης

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το theconversation.com, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι καθιστούν τη μετάδοση του κορονοϊού και υπάρχουν επιδράσεις από δραστηριότητες ενώ οι παράγοντες που αφορούν στην ποιότητα του αέρα.

Ο πίνακας παρουσιάζει τα ποσοστά

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα που αφορούν στους ανθρώπους που μολύνθηκαν σε διάφορες καταστάσεις και δίνουν παραδείγματα για τη μετάδοση του κορονοϊού τα οποία είναι τα εξής:

Αν κάποιος συγκεντρωθεί με αρκετό κόσμο σε κλειστό χώρο όπου ο αέρας είναι “κακός” όπως τα νυχτερινά κέντρα, μια σχολική τάξη αερίζεται ή ένα γυμναστήριο.

Όταν κάποιος κάνει κάποια επίπονη άσκηση όπου απαιτείται

Όταν βγαίνει η μάσκα

Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία θεωρείται “επικίνδυνη” και δεν προσέχει

Μάλιστα, οι ερευνητές μέσω παραδειγμάτων δείχνουν τρόπους όπου κάποιος μπορεί να αποφύγει τη μετάδοση

Οι εξωτερικοί χώροι είναι οι κατάλληλοι για συναντήσεις

Ο περιορισμός των ατόμων που συναντά ο κόσμος

Να μη μένουν για πολλή ώρα μαζί τα άτομα που συναντάμε

Οι μάσκες υψηλής προστασίας βοηθούν να είναι ακόμη καλύτεροι προστατευμένοι οι άνθρωποι που χρειάζεται να βρεθούν σε κλειστούς χώρους.

Με λίγα λόγια, αυτό που προκύπτει από την έρευνα είναι πως τα ψώνια σε καταστήματα, οι νυχτερινές εξορμήσεις σε κέντρα διασκέδασης αλλά και σε γυμναστήρια όπου οι χώροι δεν αερίζονται σωστά και ο κόσμος δε φορά μάσκες υψηλής προστασίας είναι πολύ πιθανό να κολλήσει κάποιος πιο εύκολα κορονοϊό.

Ειδήσεις σήμερα

Ένα όπλο και η εκδίκηση μέσα στο κρατητήριο

Καταδικάζει την επίθεση σε καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ η Κεραμέως – “Θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές”

“Λυγίζει” τον Ερντογάν η οικονομική κρίση στην Τουρκία – Οι πολιτικοί του αντίπαλοι “ανεβαίνουν” στα μάτια του κόσμου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις