Metaverse: Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το Facebook αλλάζει όνομα αλλά πάνω από όλα υπόσταση, αφού θα μετατραπεί σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζαμε έως τώρα και θα δώσει άλλη μορφή στην επικοινωνία μας μέσω του διαδικτύου.

Το νέο Facebook θα μετονομαστεί σε “Meta”, μπαίνοντας στον αστερισμό του “metaverse”, ενός μετα – σύμπαντος που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Τι είναι το “Metaverse” και τι αλλαγές φέρνει

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσίασε την επαναστατική του ιδέα η οποία θα ελέγχει θα ελέγχει το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger. Στο “Metaverse” o ιδρυτής του Facebook “βλέπει” το μέλλον του ίντερνετ και των ψηφιακών επικοινωνιών.

“Πιστεύουμε ότι το Metaverse θα είναι ο διάδοχος του mobile Internet”, είπε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ.

Στο μεγαλεπήβολο σχέδιό του θα χρησιμοποιήσει την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), που είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας. 

Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό περιβάλλον θα είναι προσβάσιμο στον χρήστη μέσω οθόνης ή με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών. Αν για παράδειγμα παρακολουθεί ένα βίντεο με μια εξωτική λίμνη στις Μπαχάμες, θα νοιώθει ότι βρίσκεται εκεί. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του “Metaverse”.

“Αντί να κοιτάτε μια οθόνη, θα είστε ακριβώς στη μέση αυτών των εμπειριών”, είπε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ “Αν στείλω στους γονείς μου ένα βίντεο με τα παιδιά μου, θα έχουν την αίσθηση ότι είναι μαζί μας”, είπε.

Ο όρος “Metaverse” επινοήθηκε από τον συγγραφέα Neal Stephenson και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1992 με τίτλο “Snow Crash”.

Στον ψηφιακό κόσμο του “Metaverse” ο χρήστης θα μπορεί να παίξει, να εργαστεί, ακόμη και να συναντηθεί με άλλους χρήστες με τη βοήθεια του εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας (VR)  και επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Θα δημιουργηθούν ολόκληρες ψηφιακές κοινότητες που θα μπορούν να “κυκλοφορούν” οι χρήστες σαν να βρίσκονται από κοντά. Και όλα αυτά σε σύνδεση φυσικά με το smartphone ή ακόμη και άλλες συσκευές.

Το νέο μετα – σύμπαν έχει στόχο αλλάξει εντελώς τις καθημερινές μας δραστηριότητες όπως τις κάναμε έως τώρα. Η επικοινωνία μας, η διασκέδασή μας, ακόμα και τα ψώνια μας θα μπορούν να γίνονται σαν να είμαστε εκεί.

Φανταστείτε να ψάχνετε να αγοράσετε κάτι και να μπορείτε να δείτε το avatar σας να το φοράει! Εντυπωσιακό, έτσι;

Τι θα μπορώ να κάνω στο metaverse;

Στο “Metaverse” θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί μια εικονική συναυλία, να κάνει ένα ταξίδι, να επισκεφθεί ένα μέρος.

Θα αλλάξει τη μορφή της τηλεργασίας όπως τη γνωρίζουμε έως τώρα, αφού αντί να βλέπουμε τους συναδέλφους μας μέσω βιντεοκλήσεων, θα μπορούμε να τους δούμε κανονικά.

Τα avatar μας θα μπορούν να μετακινούνται από τον έναν εικονικό κόσμο στον άλλον και να ζουν διαφορετικές εμπειρίες.

“Πολλές από τις εμπειρίες του metaverse θα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα τηλεμεταφοράς από τη μια εμπειρία στην άλλη“, είπε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ.

Ουσιαστικά είναι μια “δεύτερη”, εικονική ζωή στην οποία τα πράγματα θα ενωθούν σε ένα ψηφιακό σύμπαν, σαν την κανονική μας ζωή.

Οι ανησυχίες για τη δημιουργία του “Metaverse” και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Είναι δύσκολο να ορίσετε μια ετικέτα σε κάτι που δεν έχει δημιουργηθεί”, είπε ο Tuong Nguyen, αναλυτής για την εταιρεία Gartner.

H ιδέα του “Μetaverse” ωστόσο εγείρει και κάποιες ανησυχίες για το ζήτημα του απορρήτου, τα οποία υπάρχουν ήδη και στην αληθινή ζωή.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι επειδή δεν γνωρίζουμε καθόλου τη φύση αυτού του νέου ψηφιακού κόσμου, δεν θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε αυτά τα θέματα στο νέο περιβάλλον.

“Θέλουμε να είμαστε σε θέση να κυκλοφορούμε στο διαδίκτυο με ευκολία, αλλά θέλουμε επίσης να είμαστε σε θέση να κυκλοφορούμε στο διαδίκτυο με τρόπο που δεν παρακολουθούμαστε και δεν παρακολουθούμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Steve Jang, από την Kindred Ventures, εταιρεία που ασχολείται με την τεχνολογία κρυπτονομισμάτων.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι με το “Metaverse” το Facebook επιδιώκει να δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό κόσμο όπου που θα μπορούσε να απαιτεί ακόμη περισσότερα προσωπικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι είμαστε με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μας μπαίνει σε νέα τροχιά και μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα μπορούμε να ταξιδεύουμε όπου θέλουμε, έστω και εικονικά. Άλλωστε, σημασία έχει το ταξίδι…

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου, ο “Homo bodoensis”

Από 1η Νοεμβρίου η δήλωση των self-test για τους μαθητές – Τι πρέπει να ξέρουν

Να ανοίξει η συζήτηση για το πότε πρέπει να χρησιμοποιεί ο αστυνομικός το όπλο του προτείνει ο Γεωργιάδης (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις