Την τιμή να είναι μια από τις 7 χώρες της Ε.Ε. που επιλέχθηκαν να δημιουργήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης (AI Factory), με την ονομασία “Φάρος”, που θα εγκατασταθεί στο ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος” έλαβε η Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επένδυση θα είναι της τάξης των 30 εκ ευρώ.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέβαλε την Δευτέρα την ελληνική πρόταση στις ευρωπαϊκές Αρχές, ενώ σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση θα διαδραματίσει το Υπερταμείο, ώστε να υπάρξει μόχλευση πόρων και κινητοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Ο προϋπολογισμός του «Φάρου» καλύπτεται κατά 15 εκατ. ευρώ από εθνική χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από χρηματοδότηση μέσω του EuroHPC JU, που είναι υπεύθυνο για τις υπερυπολογιστικές υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως διευκρίνισε χθες ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο.
«Γι’ αυτό στην πρόταση που καταθέσαμε, πέρα από τη δική μας χρηματοδότηση, του υπουργείου, και τις υποδομές με τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλο”, είπαμε το Υπερταμείο να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό. Το Υπερταμείο θα κινήσει συζητήσεις και θα δημιουργήσει χώρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το βήμα του συνεδρίου Green Deal 2024.
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαιδάλου», έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, που θα εγκατασταθεί στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία, με την Hewlett Packard Hellas και τη Nova ICT, να φιλονικούν για ν’ αναλάβουν την υλοποίησή του.
Ο «Φάρος» και ο ρόλος του «Δαιδάλου»
Το ΕΔΥΤΕ, ο φορέας του υπουργείου που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή «Δαιδάλου», θα συντονίζει την πρόταση για τον «Φάρο» ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που θα αποτελέσει την έδρα του AI Factory, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και φυσικά το Υπερταμείο.
Το εργοστάσιο θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών, προκειμένου να αποτελέσει το «one-stop-shop» σημείο, όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ, δεδομένα και εργαλεία, ακόμα και υποστήριξη για την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Υγεία, Βιωσιμότητα (Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον) και Γλώσσα-Πολιτισμός προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί την τεράστια υπολογιστική δύναμη του «Δαιδάλου» για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας στο ΑΙ. Σκοπός του «Φάρου» είναι να ενισχύσει την καινοτομία των μικρομεσαίων και startups, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.
Πρακτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, αποκτώντας πρόσβαση σε υπερυπολογιστική υποδομή, βελτιστοποιημένη για το ΑΙ, όπως έχει σχεδιαστεί ο «Δαίδαλος», θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models) -με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά (Multimodal Models). Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στα τρία βασικά πεδία: την υγεία, τη βιωσιμότητα, τη γλώσσα-πολιτισμό.
Διασύνδεση των AI Factories σε όλη την Ευρώπη
Το ελληνικό εργοστάσιο ΑΙ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα βασιστεί σε τρεις άξονες: Υγεία, «όπου υπάρχουν ήδη πολλά δεδομένα», καθώς επίσης το περιβάλλον και η βιωσιμότητα, με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» να αποτελεί το κλειδί.
«Η ανάπτυξη του “Δαιδάλου” και του AI Factory, την ίδια χρονική περίοδο με τις πλέον προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να συμμετάσχει ισότιμα στην επόμενη φάση της διασύνδεσης των AI Factories σε όλη την Ευρώπη, στην παραγωγή νέων ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών και στη βελτίωση του επιπέδου παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών στους πολίτες με τον ίδιο τρόπο που θα παρέχονται και στις πλέον προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν πηγές που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.
Ο «Φάρος» θα εστιάσει την προσοχή του σε τρία πεδία:
- Υγεία: ανάπτυξη ανωνυμοποιημένων και έτοιμων για ΑΙ συνόλων δεδομένων υγείας (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία υγείας), που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, στοχεύοντας στην προγνωστική ανάλυση για χρόνιες ασθένειες και την εξατομίκευση των ασθενών.
- Πολιτισμός και γλώσσα: Το έργο στοχεύει στην ψηφιοποίηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλώσσας της Ελλάδας μέσω του ΑΙ.
- Βιωσιμότητα: Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και τις ενεργειακές απαιτήσεις, ο «Φάρος» θα υποστηρίξει λύσεις με βάση το ΑΙ στη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πόρων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Δίνει ζωή στους servers
«Τα ΑΙ Factories είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που φέρνει περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη. Βγάζει τα δεδομένα από τους servers και τους “δίνει ζωή”, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και οικοσυστήματα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλον αυτόν τον πλούτο δεδομένων που υπάρχει», τόνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου.
Τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα του ΑΙ και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων. Η πρόσκληση για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών AI Factories υποστηρίζεται από σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα Ψηφιακή Ευρώπη και Ορίζοντας Ευρώπη της ΕΕ και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη.
Τα AI Factories συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Generative AI και να εξελίξουν τις εφαρμογές ΑΙ σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Θα παρέχουν πρόσβαση σε βελτιστοποιημένους για ΑΙ υπερυπολογιστές, παροχή ανοικτών δεδομένων και ενισχύοντας το ταλέντο και τις γνώσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη
“ΗΕλλάδα θα είναι μία από τις 7 πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των πρώτων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης” ανακοίνωσε σε ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της ΕΕ που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική. Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατάκτηση; Πρώτα και κύρια, διότι με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο προσφάτως δημοσιευμένο «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» για την καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμό καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως.
Ο «Pharos» θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα, του πολιτισμού και της γλώσσας—τομείς που συνδέονται άρρηκτα με τις προτεραιότητες που θέτει η εθνική μας στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.
Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή «DAEDALUS», το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos» θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, έως την παροχή προηγμένων υπολογιστικών πόρων και την καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης.
Στόχος μας, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης να αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.
Αξίζουν συγχαρητήρια στις ηγεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΕΔΥΤΕ, και των καταξιωμένων ερευνητικών και ακαδημαϊκών εταίρων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», αλλά και του Υπερταμείου. Είναι μία σημαντική εθνική επιτυχία που μας φέρνει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό επιχειρείν, προσδίδοντας ταυτόχρονα στην τεχνολογική πρόοδο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει και πρωτίστως η Ελλάδα, χάρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της, μπορεί να εγγυηθεί.
Οι αρχές συνδέουν το μακελειό στη Γλυφάδα με την δολοφονία του 39χρονου Τούρκου στην Κυψέλη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"