Μπορεί στην εποχή του work from home, laptops και tablets να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αποτελώντας πλέον τις λύσεις που προτιμούν κατά κύριο λόγο οι καταναλωτές στο πλαίσιο του home computing, ωστόσο τίποτα δε συγκρίνεται με ένα καλά μελετημένο desktop, τόσο από πλευράς τιμής/απόδοσης, όσο και από άποψη ισχύος. Αυτό που χρειάζεται βέβαια είναι μελέτη και σωστή προσέγγιση σε ό,τι αφορά το «στήσιμό» του.

Αν και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνεις το «homework» σου σε ό,τι αφορά τα διάφορα υποσυστήματα του desktop σου, αναζητώντας τις καλύτερες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά και εντρυφώντας στα όσα έχουν να σου προσφέρουν οι κατασκευαστές, θα εστιάσουμε σε τρία πράγματα διαφορετικής φύσεως που καλό θα ήταν να έχεις κατά νου πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου και ασχοληθείς με τη συναρμολόγηση του καινούριου σου desktop.

Έλα να τα δούμε αναλυτικά ένα προς ένα:

Χρήση

Ξεκινώντας από τα βασικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσδιορίσεις, είναι οι λόγοι για τους οποίους σκέφτεσαι να αγοράσεις desktop. Τι θες να κάνεις χρησιμοποιώντας το, με λίγα λόγια; Το μυστικό εδώ είναι να μη σκεφτείς βραχυπρόθεσμα αλλά να προσπαθήσεις να φανταστείς πώς σκοπεύεις να εκμεταλλευτείς το σύστημά σου σε βάθος χρόνου (π.χ. διετίας ή ακόμα και τριετίας).

Αν φερ’ ειπείν επί του παρόντος αναλώνεσαι σε τυπικές εφαρμογές γραφείου (βλ. Word, Excel, PowerPoint, πλατφόρμες παραγωγικότητας και browsing) αλλά προτίθεσαι εν καιρώ να ασχοληθείς με πιο απαιτητικές εργασίες όπως επεξεργασία εικόνων (λέγε με Photoshop) και streaming από πλευράς σου, τότε θα ήταν προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα PC που μπορεί να σε καλύψει και σε βάθος χρόνου (έτσι ώστε να αποφύγεις την αναβάθμιση ή ακόμα και την αντικατάσταση ενός υπολογιστή που πρακτικά θα είναι ακόμα καινούριος). Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας τις προσδοκίες που θα έχεις από το σύστημά σου, θα είσαι σε θέση να ψάξεις την αγορά για να βρεις τα κατάλληλα υποσυστήματα.

Budget

Έχεις αποσαφηνίσει πώς ακριβώς θα εκμεταλλευτείς το νέο σου desktop. Υπέροχα. Πάμε τώρα και στο διά ταύτα, τουτέστιν το κόστος του. Ένα σφάλμα που κάνουν πολλοί, είναι πως ξεκινούν τον σχεδιασμό του PC τους πρώτα με βάση το ποσό που μπορούν να διαθέσουν, προσαρμόζοντας στην πορεία το σύστημά τους στα οικονομικά τους. Μην πέσεις στην ίδια παγίδα. Αρχικά, όπως προείπαμε, θα προσδιορίσεις όλα όσα θες να κάνεις με τον καινούριο σου υπολογιστή.

Τότε και μόνο τότε θα φτιάξεις ένα δοκιμαστικό σύστημα και θα το συγκρίνεις με το ποσό που είχες κατά νου να δώσεις. Μην απογοητευτείς ακόμα κι αν το χάσμα μεταξύ των δύο αριθμών μοιάζει αγεφύρωτο. Θα χρειαστεί το απαραίτητο «fine tuning», ρίχνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες σου και ανεβάζοντας λίγο το budget σου προκειμένου να βρεις τη χρυσή τομή. Κι αν δεν τα καταφέρεις και με αυτόν τον τρόπο, εξέτασε την περίπτωση του «τμηματικού στησίματος», δημιουργώντας αρχικά τη βάση του desktop που οραματίζεσαι και φέρνοντάς το στα μέτρα σου σε δεύτερη φάση με μία μικρή αναβάθμιση εν ευθέτω χρόνω.

Συναρμολόγηση & εγγύηση

Έχεις ξεκαθαρίσει τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις το σύστημά σου, φροντίζοντας παράλληλα να το φέρεις στα μέτρα της τσέπης σου. Η δουλειά έγινε αλλά δεν τελείωσε. Απομένει η συναρμολόγησή του η οποία κρύβει παγίδες, ιδίως αν δε διαθέτεις την απαραίτητη εμπειρία. Εδώ οι επιλογές σου είναι δύο: είτε θα αγοράσεις τα εξαρτήματα του desktop σου ένα προς ένα συναρμολογώντας το εν συνεχεία ο ίδιος, είτε θα αναθέσεις την όλη διαδικασία σε κάποιον ειδικό (κατά πάσα πιθανότητα το κατάστημα απ’ όπου θα προμηθευτείς τα διάφορα τμήματα του υπολογιστή σου).

Αν νιώθεις σίγουρος για τις ικανότητές σου (και ιδανικά το έχεις ξανακάνει), μπορείς να αποπειραθείς να το στήσεις ο ίδιος -η ηθική ικανοποίηση που θα νιώσεις στο τέλος μόλις το δεις να «bootάρει» με το που πατήσεις το «on» δε συγκρίνεται με τίποτα. Εναλλακτικά φυσικά μπορείς να εμπιστευτείς γι’ αυτό κάποιον ειδικό και να ησυχάσεις. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση θα είναι ευκολότερο να εξασφαλίσεις και εγγύηση καλής λειτουργίας χάρη στην οποία θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε βάθος χρόνου αν τυχόν το desktop σου παρουσιάσει θέματα στο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τον θάνατο της Γουίτνεϊ Χιούστον – “Έκανε προσπάθεια να απεξαρτηθεί, σοκαρίστηκα”

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη “κλείστηκε” σε μοναστήρι – Τι συνέβη; (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις