Μετά τη δημοσιοποίηση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator, οι NYT έκαναν αποκαλύψεις για τη χρήση του εν λόγω λογισμικού από κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Οι απόπειρες και οι περιπτώσεις παρακολούθησης ατόμων δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει πληθώρα καόβουλων λογισμικών τα οποια κυκλοφορουν ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να παγιδεύσει κάποιον άλλον και να του υποκλέψει τα στοιχεία αλλά και να παρακολουθεί τη συσκευή του.

Ωστόσο, το λογισμικό Predator δεν ειναι ένα τυχαίο λογισμικό και δεν μπορούν να το προμηθευθούν όλοι. H  Google είχε επιβεβαιώσει περίπου δέκα μήνες νωρίτερα, ότι το Predator είχε πουληθεί σε κρατικούς φορείς χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Ωστόσο δεν είχε διευκρινιστεί ποιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες αγόρασαν το εν λόγω λογισμικό και για ποιους λόγους.

Η Google είχε διευκρινίσει επισης ότι το λογισμικό δεν αφορούσε μόνο τα iPhone, αλλά και τα Android.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση εισαγγελέα, μετά τις αποκαλύψεις των Reporters United και του Inside Story για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Πώς αποκαλύφθηκε η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Όπως προαναφέρθηκε, τα περιστατικά υποκλοπής δεδομένων και παρακολούθησης έχουν αυξηθεί δραματικά. Ο αριθμός των πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων των οποίων τα δεδομένα παραβιάστηκαν αυξήθηκε. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ακομη και πρωθυπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τον Απρίλιο να ελέγχει τα τηλέφωνα των μελών του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του περασμένου έτους, υπέβαλε το κινητό του στο νέο τεχνολογικό εργαστήριο ανίχνευσης spyware στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απο τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έγινε απόπειρα εγκατάστασης του “Αρπακτικού” στο κινητό του τον Σεπτέμβριο του 2021.

Είχε σταλεί ένας σύνδεσμος στο κινητό του, τον οποίο αν πατούσε, θα ειχε εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό.

Οπως τονίζουν οι NYT, “η ανακάλυψη της απόπειρας, μετά από υποθέσεις στην Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι, ακόμη και σε ένα μπλοκ που ισχυρίζεται ότι είναι ο σημαιοφόρος της δημοκρατίας στον κόσμο και προωθεί το κράτος δικαίου, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για κακόβουλους πολιτικούς σκοπούς”.

Τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αγοράσει το Pegasus

Το περασμένο έτος, έρευνα του Citizen Lab και της Διεθνους Αμνηστίας αποκάλυψε ότι αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξαν το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, τον ανταγωνιστή του Predator, ο οποιος κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Το “απόλυτο spyware”, όπως είχε χαρακτηριστεί, τελικά βρέθηκε ότι είχε αγοραστεί από τουλάχιστον 14 κυβερνήσεις στην ΕΕ.

Tον Ιούλιο του 2021 είχε αποκαλυφθεί ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονταν σε μια λίστα πιθανών στόχων του Pegasus.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο υπέροχες παραλίες κοντά στην Αθήνα για μονοήμερη εκδρομή!

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Γιωσαφάτ – Το σπουδαίο έργο του ψυχίατρου και το best seller βιβλίο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις