Η φανουρόπιτα είναι η γλυκιά και νηστίσιμη πίτα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση του Αγίου Φανουρίου, που τιμάται στις 27 Αυγούστου.

Παρακάτω σας προτείνουμε μια συνταγή με 9 υλικά όπως λέει η παράδοση αλλά στην πιο ελαφριά εκδοχή της με αλεύρι ολικής άλεσης και ζάχαρη καρύδας.

Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά

500 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
½ φλυτζάνι λάδι
120 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
100 γρ. σταφίδες
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το λάδι και τα χτυπάμε με μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καλά.

Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Αφού περάσουμε το αλεύρι από σουρωτήρι το προσθέτουμε στο μίγμα σιγά σιγά μαζί με τη σόδα.

Έπειτα προσθέτουμε και τις σταφίδες αφού τις περάσουμε από το αλεύρι πρώτα για να μην πάνε στον πάτο της ζύμης μόλις τις ρίξουμε στο μίγμα.

Παίρνουμε, για το ψήσιμο, ένα ταψί στρογγυλό ή τετράγωνο και ρίχνουμε στη βάση του λίγο λάδι και λίγο αλεύρι και τα απλώνουμε παντού. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μίγμα της πίτας εκεί.

Ψήνουμε την φανουρόπιτα στον αέρα στους 180ο βαθμούς για περίπου 50 λεπτά και με ένα μαχαίρι ή πιρούνι τσεκάρουμε αν είναι έτοιμη. Αν τα βουτήξουμε μέσα και βγουν καθαρά χωρίς να κολλάει πάνω η ζύμη τότε η πίτα έχει ψηθεί σωστά.

Μόλις είναι έτοιμη η φανουρόπιτα, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Την πασπαλίζουμε στη συνέχεια με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμη.

Ειδήσεις σήμερα

Η πτήση εφιάλτης με χαστούκια και βρισιές – Γυναίκα ούρησε στα καθίσματα για να τιμωρήσει το πλήρωμα (vid)

Εβδομαδιαίες προβλέψεις για όλα τα ζώδια 29 Αυγούστου με 4 Σεπτεμβρίου!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις