Η φανουρόπιτα είναι η γλυκιά και νηστίσιμη πίτα που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου και να μοιράζουμε στους γύρω μας αφού πρώτα μας την ευλογήσει η Εκκλησία!

Φανουρόπιτα καθιερώθηκε επίσης με το πέρασμα των χρόνων να φτιάχνουμε και για να βρούμε κάτι που έχουμε χάσει.

Οι παραλλαγές στη συνταγή της φανουρόπιτας είναι αρκετές αλλά σε όλες παραμένει νηστίσιμη. Εμείς σας προτείνουμε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Δείτε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση της:

ΥΛΙΚΑ

375 γρ.σπορέλαιο

375 γρ. χυμός πορτοκαλιού

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουτ. γλ. σόδα μαγειρική

1 κουτ. γλ. κανέλα

¼ κουτ. Γλ. Γαρίφαλο

540 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

120 γρ. καρύδια

75 γρ. σταφίδες – προαιρετικά

Αλάτι

Για το σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε:

1 κουτ. Σουπάς ζάχαρη άχνη

Φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα
  4. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
  5. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα
  6. Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25Χ30 εκ και ψήνουμε για 50-60 λεπτά
  7. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις