Φεστιβάλ: To “Μικρό Παρίσι των Αθηνών“, η γιορτή της τέχνης και του πολιτισμούς στις γειτονιές της Αθήνας, κάτω από την Ομόνοια, επιστρέφει για 10η χρόνια και φέτος με θέμα “To 2022, πυλώνας στο σήμερα”.

Το φετινό φεστιβάλ αποδίδει φέτος φόρο τιμής και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή Αθήνα και Ελλάδα, με αφορμή τα 100 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης.

Όλες οι εκδηλώσεις της φετινής γιορτής γίνονται με σκοπό να ενημερωθούμε για την σπουδαία, πολιτιστική κληρονομιά που μας έχει αφήσει το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης.

Όλες εκείνες οι πολιτισμικές συνιστώσες είναι η πηγή έμπνευσης του δημιουργικού δυναμικού του φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” το 2022. Από το ρεμπέτικο στο φραγκολεβαντίνικο και τα καφέ σαντάν, με θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, με θεάματα δρόμου, με εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, διαλέξεις, συζητήσεις, με ζωγραφική σε δημόσιους χώρους, με εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια, αλλά και το ήδη καθιερωμένο “Jazz n World music festival”, το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022” θα προσπαθήσει να αγγίξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης του 1922.

Για 10η λοιπόν χρονιά, θα λάβει χώρα μια ακόμα δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης, το Μεταξουργείο και τον Άγιο Παύλο, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022” πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

Ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες σε κλειστούς χώρους με μικρό εισιτήριο, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle football για νέους, τουρνουά πετανκ, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά σχετικό με τη Σμύρνη και την ιστορία της, ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια από τα έμπειρα στελέχη του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών δεν είναι η πρώτη φορά που αφιερώνεται σε μια θεματική. Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Ακόμα, το 2017, ήταν αφιερωμένο στη “γυναίκα στην Ευρώπη» και το 2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…”.

Το θέμα του 2019 ήταν τα «Cabarets du monde». Το 2020 αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και το 2021 διεξήχθη με θέμα “Πολιτισμός και οικολογία”.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυκλοφόρησε η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις