Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Έλληνας ηθοποιός Κώστας Παπαναστασίου, ο οποίος έπαιξε για χρόνια σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σήριαλ της γερμανικής τηλεόρασης το Lindenstrasse.

Την είδηση έκανε γνωστή η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενο το περιβάλλον του ηθοποιού. Στο γερμανικό σήριαλ Lindenstrasse, που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν “Οδός υπό τας φιλύρας” και προβαλλόταν από το 1985 στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, πρωταγωνιστούσε η οικογένεια Σαρικάκη, που έχει το εστιατόριο “Ακρόπολις” σε μία συνοικία του Μονάχου και βιώνει τα καθημερινά τους προβλήματα, άγχη και αγωνίες. 

Ο Παπαναστασίου ενσάρκωσε για χρόνια τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Παναγιώτη Σαρικάκη. Σύμφωνα με το Deutsche Welle ο Κώστας Παπαναστασίου έπαιζε στο σήριαλ μέχρι το 2001 και είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας στη Γερμανία μετά τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στον ρόλο του Παναγιώτη Σαρικάκη, ο Παπαναστασίου ήταν ιδιαίτερα σοβαρός και περήφανος όταν σέρβιρε ούζο, ενώ σε άλλες σκηνές τραγουδούσε με την κιθάρα του.

Όμως και στην πραγματική του ζωή δεν διέφερε πολύ από τον χαρακτήρα της ταινίας καθώς για 45 χρόνια από το 1972 είχε ανοίξει τη μπυραρία “Terzo Mondo” στη Grolmannstrasse του Βερολίνου, την οποία μεταβίβασε στον γιο του.

“Ο Δίας της Savignyplatz”

Ο Κώστας Παπαναστασίου γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1937 και είχε πάει ως νέος στη Γερμανία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια εργάστηκε για κάποια χρόνια ως λέκτορας σε πανεπιστήμια ενώ ήταν και μουσικός. Στη Γερμανία τον αποκαλούσαν τιμητικά “Ο Δίας της Savignyplatz”. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια.

Με αφορμή τα 25 χρόνια της σειράς ο ηθοποιός και μουσικός Κώστας Παπαναστασίου είχε μιλήσει το 2010 στο Deutsche Welle για τον ρόλο που έπαιξε εκείνος, αλλά και οι Έλληνες συνάδελφοί του στην καλύτερη αποδοχή των Ελλήνων μεταναστών από τη γερμανική κοινωνία είχε δηλώσει:

Η ελληνική οικογένεια ήταν πάντα αρκετά συμπαθητική. Η οικογένειά μας δεν ήταν πουθενά ψεύτικη. Το εστιατόριο στη σειρά έμοιαζε πολύ με τις πρώτες ελληνικές ταβέρνες που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία. Μαγείρευαν η γιαγιά ή η μητέρα, ήταν δηλαδή οικογενειακές. Και ο Γερμανός αισθανόταν εντελώς διαφορετικά εκεί. Στην Lindenstrasse το ελληνικό εστιατόριο ήταν μια προσεγμένη αποτύπωση της πραγματικότητας, έτσι ώστε εμείς να είμαστε πολύ συμπαθείς στο κοινό της σειράς“.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις