Η Ακαδημία Πλάτωνος ιδρύθηκε στην Αθήνα γύρω στο 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα, μετά το πρώτο ταξίδι του (398-390 π.Χ.) στη Σικελία. Βρισκόταν σε ένα άλσος των Αθηνών αφιερωμένο στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο από το όνομα του οποίου και προήλθε και η ονομασία της. Ο χώρος θεωρείτο ιερός επειδή κατά τον μύθο ο Θησέας είχε κρύψει εκεί την Ελένη. Από σεβασμό για την μακρά παράδοση και την ταύτισή του με τους Διόσκουρους, οι Σπαρτιάτες δεν τον κατέστρεψαν όταν εισέβαλαν το 413 π.Χ.[2] στην Αττική.

Το τελευταίο βράδυ του Πλάτωνα

Οι πάπυροι του Φιλόδημου του Επικούρειου που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Ερκολάνο στην Νάπολη, παρά το γεγονός ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία κατέστρεψε την Πομπηία, αναγνώσθηκαν από βιονικό μάτι.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από την επιβεβαίωση ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην Ακαδημία που φέρει το όνομά του, οι Ιταλοί ερευνητές μπόρεσαν να αντλήσουν πληροφορίες για την τελευταία νύχτα του Πλάτωνα. Σύμφωνα με τον πάπυρο, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος τις τελευταίες ώρες πριν πεθάνει, άκουγε μελωδίες από φλάουτο που έπαιζε μια σκλάβα από την Θράκη. Μάλιστα παρά τον υψηλό πυρετό, έκανε παρατήρηση στην αυλήτρια για έλλειψη ρυθμού.

Στην παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας ο καθηγητής Γκρατσιάνο Ρανόκια, επικεφαλής της ομάδας που αποκρυπτογράφησε τον πάπυρο, δήλωσε ότι χάρη στις προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές είμαστε σε θέση να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε ενότητες που προηγουμένως ήταν αδύνατο!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα ανέδειξε η βρετανική εφημέριδα Guardian.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταβολή του καιρού με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Συνεχίζονται οι αναζητήσεις του οδηγού μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 73χρονη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις