Η 9η Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και μάλιστα με υπουργική απόφαση του 2017.

Η 9η Φεβρουαρίου λοιπόν, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και σε ιδρύματα στο εξωτερικό που γίνεται εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εξέδωσε μήνυμα το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο καλεί τον ελληνισμό να δει τους σταθμούς της προόδου της ελληνικής γλώσσας εδώ και 200 χρόνια παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφωνίες.

Ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ελληνική γλώσσα και στάθηκε στους πιο σημαντικούς σταθμούς της διαμόρφωσής της.

Πρώτος σταθμός είναι ο τρόπος με τον οποίο είχε διαμορφωθεί η γλωσσική κατάσταση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος πριν από περίπου 200 χρόνια.

Αργότερα, στην προβιομηχανική Ελλάδα, υπήρχαν δύο “γλώσσες”. Η “γλώσσα” των πολλών και η “γλώσσα” των ολίγιστων. Η μεν γλώσσα των ολίγιστων είχε χαρακτηριστικά της αρχαΐζουσας και ήταν “μεικτή”, με στοιχεία της ένδοξης αρχαίας ελληνικής και της ακμάζουσας την εποχή εκείνη γαλλικής. Η δε γλώσσα των πολλών ήταν δυναμική και εφευρετική, αλλά με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό λημμάτων.

Η γλώσσα αυτή είχε “γεννηθεί” στον Τύπο της εποχής και σε μυθιστορήματα που ήταν μεταφρασμένα από την γαλλική γλώσσα. Ήταν μια γλώσσα που κυριάρχησε στη γλώσσα του κράτους και στην εκπαίδευση, ενώ είναι γεγονός πως ήταν ατελής, καθώς ήταν αρρύθμιστη και ορθογραφημένη σε υπερβολικό βαθμό. Εκείνος που διαμόρφωσε τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και τύπωσε τη Γραμματική που επικρατεί μέχρι σήμερα, ήταν ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης. Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης σε μια περίοδο που η γαλλική γλώσσα είχε προκαλέσει γλωσσική σύγχυση στην Ελλάδα, αντέτεινε τον δικό του οραματισμό για την ελληνική γλώσσα, που εν τέλει διαμόρφωσε τον 20ο αιώνα.

Ο κύριος Καζάζης επίσης είπε ότι η γλώσσα μας είναι σε πολύ ακμάζουσα φάση και πως είναι πλουσιότερη από ποτέ και από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα, όπως δηλώνει ο κύριος Ιωάννης Καζάζης υπάρχουν 300.000 ελληνικά λήμματα το οποίο είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως η αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιείται από ένα δισεκατομμύριο χρήστες καταγράφει 350.000 λήμματα.

Αυτός ο άθλος είναι αποτέλεσμα της προσθαφαίρεσης λεξιλογικών στοιχείων από τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και από την επαφή με τον ευρωπαϊκό κόσμο. Η ελληνική γλώσσα κατά τον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, διανύει μια φάση ανάπτυξης, καθώς είναι στην ευρωπαϊκότερη φάση της. Η γλώσσα αυτή, έχει αρχικά διαμορφωθεί από τον Τριανταφυλλίδη και μετέπειτα μέσα από τη χρήση της στις τέχνες, τις επιστήμες και τον πολιτισμό, είναι ικανή να εκφράσει τα πάντα με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια.

Ο Ιωάννης Καζάζης ανέφερε πως τίποτα δεν έγινε αυτόματα. Η ελληνική γλώσσα αναπτύχθηκε μέσα από την εδαφική της μεγέθυνση και μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, τονίζοντας επίσης πως η γλώσσα δεν είναι λέξεις αλλά σύμβολα και έννοιες.

Καθήκον για τους νέους καταλήγει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, είναι να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα με επάρκεια και να μην το κάνουν μηχανικά, αλλά με ευφάνταστο τρόπο, δημιουργικότητα, κάτι που εν τέλει μεγαλώνει τον εθνικό μας πλούτο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο χάκερ το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας – Μυστήριο με τις λεπτομέρειες που δεν αποκαλύπτονται

Σούπα ζεστής σοκολάτας με κρουτόν και marshmallows από τον Πέτρο Συρίγο

Κόλαφος στην απολογία του ο Καλογρίτσας για τον Παππά – Δεν θέλησε να αποκαλύψει άλλο όνομα


Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις