Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες με τεράστιο έργο και έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουνίου 2023.

Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος συνθέτης νοσηλευόταν από τις 5 Μαΐου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» και απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών. Κατάφερε να αγαπηθεί από τον κόσμο και να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του μουσικού πενταγράμμου, ενώ τα τραγούδια του αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τον κόσμο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες για την επαγγελματική και προσωπική ζωή του:

Η ηλικία και η καταγωγή

Η καταγωγή του ήταν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ηράκλειο Κρήτης. Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1939 και έφυγε από την ζωή στις 10 Ιουνίου του 2023. Ο πατέρας του διετέλεσε νομάρχης στο Λασίθι.

Γιάνης Μαρκόπουλος

Λίγα λόγια για την καλλιτεχνική του πορεία

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στο Ωδείο της Ιεράπετρας, όπου ως παιδί ήρθε σε επαφή με το βιολί αλλά και τη θεωρία της μουσικής.

Το 1956 ξεκίνησε σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, ενώ την ίδια περίοδο φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές. Από τότε μπήκε και στον χώρο της σύνθεσης μελωδιών για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό, ενώ δεν άργησαν να έρθουν και τα πρώτα βραβεία.

Γιάννης Μαρκόπουλος

To 1967 ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποφάσισε να φύγει από τη χώρα μας για το Λονδίνο. Ήρθε σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού και πήρε στοιχεία από αυτούς, ενώ συνθέτει μουσική για ποιήματα του Ελύτη, για τον Αριστοφάνη αλλά και για τον Σαίξπηρ.

Το 1969 επέστρεψε στην Αθήνα.

Η δισκογραφία και τα τραγούδια

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε να πραγματοποιεί το όραμά του, όσον αφορά την ελληνική μουσική. Εισάγει νέες ενορχηστρώσεις, δημιουργεί σύμπραξη τοπικών και συμφωνικών οργάνων ενώ προτείνει μια ματιά στο μέλλον «βουτηγμένη» σε στοιχεία του παρελθόντος μας. Αυτό μετατρέπεται σε κίνημα που παίρνει μεγάλες διστάσεις.

Το 1976 ο Γιάννης Μαρκόπουλος σύνθεσε μουσική για σειρά του BBC και κατέκτησε τα βρετανικά charts. Έναν χρόνο μετά ήρθε διά χειρός του και η κοσμική λειτουργία Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι με βάση το ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έκανε συναυλίες παντού. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Το 1994 εκδίδεται ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, η Λειτουργία του Ορφέα.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του έργα συγκαταλέγονται τα: Ανα-γέννηση-Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη, Ερωτόκριτος και Αρετή, Σχήματα σε κίνηση, Τρίπτυχο για φλάουτο έγχορδα και άρπα και τα Ευήλια τοπία, οι 16 Πυρρίχιοι συμφωνικοί χοροί 1980-2001, η Συμφωνία της Ίασης, o Νόμος της Θαλπωρής και η Ερωτική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε γράψει μουσική για τα «Μαλαματένια λόγια» όταν ήταν ακόμα 12 ετών. Μάλιστα, την είχε συνθέσει με σκοπό να δημιουργήσει τα δικά του κάλαντα.

Η δισκογραφία του Γιάννη Μαρκόπουλου ξεκίνησε το 1961 και φτάνει μέχρι το 2017. Η μακρά του πορεία μετρά περίπου 60 χρόνια στη μουσική κι έχει να επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα, τραγούδια άθικτα στον χρόνο και αξέχαστες μελωδίες.

Η σύζυγος και η κόρη του

Τον Ιανουάριο του 1981 έγινε ζευγάρι με την τραγουδίστρια και στενή του συνεργάτιδα Βασιλική Λαβίνα. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Ελένη. Τα επόμενα χρόνια ο Γιάννης Μαρκόπουλος επέλξε να ζήσει για λίγο μακριά από τα «φώτα» για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.

Ειδήσεις σήμερα:

J2US: Διπλή αποχώρηση σήμερα – Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν τα ζευγάρια!

Ένταση στην Πάτρα – Ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από εκλογικό κέντρο της ΝΔ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις