Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Η επιλογή για τον εορτασμό της ημέρας αυτής δεν είναι τυχαία, καθώς καθιερώθηκε όταν η ομοφυλοφιλία σταμάτησε να θεωρείται ασθένεια από τον κατάλογο των “ψυχικών διαταραχών”, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις 17 Μαΐου 1990. Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσής να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού. 

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται.

Βασικός στόχος της ημέρας κατά της Ομοφοβίας, γνωστή και ως IDAHO, (INTERNATIONAL DAY AGAINST HOMOPHOBIA) είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των ομοφυλόφιλων, ανδρών και γυναικών, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως με την πανδημία, όπως αναφέρει και ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες :

Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, είναι η αυξανόμενη ευάλωτότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού αλλά και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η αστυνομία κάνει κατάχρηση των οδηγιών για τον COVID-19, στοχοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οργανώσεις τους. Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν αυτές αλλά κι άλλες αδικίες όπως και την ανάγκη άπαντες να προστατεύονται και να συμπεριλαμβάνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μαζί, ας σταθούμε ενωμένοι κατά των διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος όλων να ζουν ελεύθεροι με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.”

“Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.” δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και μεταξύ άλλων υποστήριξε:  “Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της διφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τη σθεναρή της δέσμευση να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των μεσόφυλων»και συμπληρώνει ότι “σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των φύλων. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία. Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βίας και διακρίσεων εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και εγκλημάτων μίσους. Αντιμετωπίζουν συχνά στίγμα και διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «επιπλέον, η πανδημία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του αστικού χώρου και αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, σωματικών επιθέσεων και ψυχολογικών τραυμάτων για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και η ΕΕ τονίζει τη σημασία του τερματισμού της ατιμωρησίας τους”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις