Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση για το σκάνδαλο Qatar Gate, που εμπλέκεται άμεσα η Εύα Καϊλή.

Στην εφημερίδα “Ελευθερία της Καλαμάτας”, έκανε λόγο για μία “τραγική υπόθεση, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά” και συνέχισε αναφερόμενος στην Εύα Καϊλή:

“Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές”.

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε πώς δεν ισχύει η βουλευτική ασυλία στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

“Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος.

Και συμπλήρωσε πώς:

“Όπως κρατήθηκε προσωρινά η κυρία Καϊλή στο Βέλγιο έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για εκείνους που θεωρούν ότι η υπόθεση της Καϊλή “δικαιολογούν” τις παρακολουθήσεις :

“Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή, που τη χειρίζονται οι βέλγικες Αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενέργεια υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία”.

Σημείωσε επίσης ότι τα θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε συγκαλύπτονται ούτε ξεχνιούνται.

Πρόσθεσε, επίσης ότι ο νέος νόμος έχει θετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα έναν πιο προσεκτικό ορισμό για τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά τις εγγυήσεις για τα πρόσωπα της πολιτικής, παρ’ όλο που δε γίνεται με τον τρόπο που προβλέπει το σύνταγμα.

“Δύο βασικές θέσεις που είχα εξαρχής υποστηρίξει υιοθετήθηκαν, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αρκεί”.

Όσον αφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, είπε πώς:

“Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα“, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα, όμως, αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς, ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο όποιος πρέπει να ζητήσει έστω τώρα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέληξε αναφέροντας τους προβληματισμούς του σχετικά με τον λαϊκισμό, το ότι αποφεύγουν την αλήθεια κατά τη διάρκεια του δημόσιου λόγου, τον τρόπου που αντιμετωπίζουν τα σημαντικά ζητήματα και την απόλυτη αδιαφορία για τα σοβαρά θέματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα γίνει η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Προβληματισμός για τους γιατρούς

Βίντεο από τις καταδρομικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις