ΔΕΘ 2021: Πακέτο μέτρων το οποίο θα είναι στοχευμένο στους νέους, τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αναμένεται να βασιστεί στο “τρίπτυχο”, οικονομία, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις.

Το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου καθώς τα δεδομένα άλλαξε η ανάπτυξη και η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ που υπερέβη κάθε προσδοκία. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισεκ. ευρώ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβιβάζει ένα “μέρισμα ανάπτυξης”. 

Το “καλάθι” του πρωθυπουργού ενόψει της 85ης ΔΕΘ θα περιέχει ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, αλλά και μέτρα έκπληξη με την έμφαση να δίνεται στους νέους, κάτι που θ’ αποτυπωθεί και στο πώς θα είναι διαμορφωμένη η αίθουσα, όπου θα γίνει η ομιλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας: Το αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων με μέτρα ελάφρυνσης

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι θα διατεθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εφόσον οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και ο ΦΠΑ, στον καφέ θα διατηρηθεί στο 13% γιατί και εκεί έχουμε εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων τις επόμενες εβδομάδες. 

Η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω φόρων και εισφορών και μέτρα με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.  

Δεύτερος άξονας: Μείωση φόρων και εισφορών 

Σε τρεις μονάδες θα ανέλθει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022. Το μέτρο μονιμοποιείται. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προεκλογικά μείωση κατά 5%. Έχει προηγηθεί η μείωση κατά 0,9%, ανακοινώνεται το 3%, έρχεται μια ακόμα μείωση τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2022 κατά 0,5% και υπάρχει εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση 0,6%. 

Επιπλέον έρχεται η –επίσης μόνιμη- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι θέμα χρόνου να φύγει και για τους συνταξιούχους και για το δημόσιο τομέα. 

Ο φόρος στις επιχειρήσεις, επίσης μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, έχει μειωθεί από το 24 στο 22% και αναμένεται να μειωθεί στο 20%. Τα μέτρα θα εκτείνονται και το 2023. 

Επίσης, θα έχουμε κίνητρο συγχώνευσης επιχειρήσεων, καθώς όταν μια εταιρεία θα συγχωνεύεται με μια άλλη ο φόρος θα μειώνεται στο μισό. Επίσης, πάμε στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ένα βαρύ μνημονιακό φορτίο, ενώ αναμένεται και η εξαγγελία της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ. 

Τρίτος άξονας: Νέοι και αγορά εργασίας

Μια από τις εκπλήξεις που έχουν συζητήσει στο κυβερνητικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες αφορά τους νέους, και ειδικά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών. Προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές, και να πιάσουν την πρώτη τους δουλειά, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στο οποίο η επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει θα μοιράζονται ένα εφάπαξ ποσό, μια επιδότηση, που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Άλλο μέτρο αφορά την κινητροδότηση 12-17 ετών για τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για μια δωροκάρτα ανάλογη του Freedom Pass (άγνωστου ακόμα ποσού) και δωρεάν δεδομένα για ίντερνετ στα κινητά. 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις