Ομιλία στο Κογκρέσο αναμένεται να απευθύνει σήμερα το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο να επιμελείται προσωπικά όσα θα πει.

Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου, όπου θα συμμετέχουν τα μέλη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ομιλία θα γίνει στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου τέθηκαν επί τάπητος πολλά ζητήματα.

Επίσης, το ότι η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει περισσότερο τη σημασία της και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στο Κογκρέσο

Από το βήμα του Κογκρέσου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο -όπως τονίζει ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, θα μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει διεθνείς εξελίξεις, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν την τουρκική προκλητικότητα, που ολοένα αυξάνεται.

Με ποιους θα συναντηθεί

Στον “λόφο” του Καπιτωλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία εκ της θέσεώς της είναι πρόεδρος της Γερουσίας.

Ακόμα, θα έχει συνάντηση με τη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα δει και τα προεδρία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

Πρόεδρος στη Γερουσία είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος έδωσε το παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, μίλησε και για το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό, όχι μόνο για τη συμμαχία και τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για τη σχέση μεταξύ των δύο λαών.

“To πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο Αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, ‘επέστρεψε’. Οπως ξέρετε περάσαμε μία πολύ επώδυνη οικονομική κρίση. Πριν από δέκα χρόνια, βρισκόμασταν ακόμη σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό ήταν πολύ επώδυνο για την ελληνική κοινωνία. Αλλά από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση, η οικονομία έχει ανακάμψει. Θεωρώ επίσης ότι αντιμετωπίσαμε τον COVID καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα. Πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απευθείας πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Πρόκειται λοιπόν για μία δυναμική οικονομία, ανοιχτή στις επιχειρήσεις, ανοιχτή στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων.

Η Ελλάδα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη γειτονιά του κόσμου. Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μεταφοράς αερίου, ίσως σύντομα και υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση και το γεγονός ότι είμαστε μια σταθερή και ισχυρή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, αποτελούμε έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ. Και είναι μια ευκαιρία -όταν θα μιλήσω στο Κογκρέσο- να τιμήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση”.

Ειδήσεις σήμερα:

Η φωτογραφία Μπάιντεν με το ζεύγος Μητσοτάκη μετά τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Επίθεση από τη Γεωργία Μπίκα στην εισαγγελέα που χαρακτήρισε ψευδή την καταγγελία της για βιασμό

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις