Με το… βλέμμα και τα αυτιά στο Πολεμικό Μουσείο θα είναι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί η εκδήλωση που διοργανώνει η Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών με ομιλητές δυο πρώην πρωθυπουργούς και πρώην Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα μετά τις ευρωεκλογές, έχει τη δική της βαρύτητα.

Ιδιαίτερα εάν κρίνουμε ότι οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν ωσεί παρόντες, καθώς ούτε εμφανίστηκαν στις κεντρικές ομιλίες, ούτε δηλώσεις στήριξης έκαναν στη Νέα Δημοκρατία. Μετά μάλιστα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έδωσε στο κυβερνών κόμμα ένα ποσοστό του 28%, έχει προκαλέσει αρκετή γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μαξίμου θέλουν να δουν πόσοι και ποιοι βουλευτές θα πάνε και κυρίως όσοι στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ύψωσαν τους τόνους και κυρίως εάν υπάρξει «ενιαία» πλατφόρμα αμφισβήτησης των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς. Το Μαξίμου επισήμως κρατά χαμηλά τους τόνους και δεν θέλει να ανεβάσει το θέμα δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους για ανακύκλωση της εσωστρέφειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο, για να σχολιάσει πιθανότατα εκτός των άλλων και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, κακάνει κινητοποίηση μέχρι την τελευταία στιγμή για την εκδήλωση που ξεκινά στις 8 μμ στο Πολεμικό Μουσείο. Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θα παρευρεθεί και πιθανότατα να τον εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναφερθεί στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αλλά και σε αυτές της Γαλλίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες που απείχαν ή επέλεξαν συντηρητικότερα της ΝΔ κόμματα δεν έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη ακροδεξιοί ούτε φασίστες, αλλά αντιδρούν με τον τρόπο τους στην επικράτηση της ατζέντας των ακραίων δικαιωματιστών, και στην επίθεση των ταυτοτικών στοιχείων της Ευρώπης σε θεσμούς όπως η οικογένεια και οι ρίζες της. Τα αποτελέσματα στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ, πρέπει να προβληματίσουν τα συστημικά κόμματα που έχουν απογοητεύσει με τις πολιτικές και τις αλαζονικές συμπεριφορές τους τους πολίτες.

Αναφορά αναμένεται να κάνει ο κ. Καραμανλής και στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την γραμμή της παρά τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, καθώς με μια σειρά κινήσεών της συνεχίζει να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας, και να αποτελεί απειλή για την Κύπρο. Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ανάφλεξη στο Κόσσοβο και θα ξεκαθαρίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των Σκοπίων περνά από την Αθήνα και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Από τη μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς αυτή τη φορά και με φόντο την άνοδο των δεξιών δυνάμεων (αλλά και της Ακροδεξιάς) στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αναμένεται με βάση τις αναλύσεις των συνομιλητών του να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας διάσταση… μανιφέστο στις γνωστές θέσεις που εκφράζει. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει εκ νέου για την ανάγκη αλλαγής ρότας από την πλευρά της κυβέρνησης και επιστροφής της σε δεξιόστροφες στρατηγικές, που συνιστούν πλέον κοινωνική και εθνική ανάγκη.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να κάνει αναφορές και στην συντριβή του Μακρόν στη Γαλλία, μετά την στροφή που έκανε προς το κέντρο, τονίζοντας την ανάγκη να στρίψει το καράβι στις βασικές αρχές της παράταξης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν σηκώσει το… γάντι στα όσα έχουν ειπωθεί σε βάρος του και εάν αναφερθεί περιγραφικά στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την Ακροδεξιά της Λεπέν – Συντριβή για Μακρόν

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου με υποψηφίους Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις