Το παρών στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 27/6 και την Παρασκευή 28/6 θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συζητήσουν για το στρατηγικό θεματολόγιο της περιόδου 2024-2029, τον επόμενο θεσμικό κύκλο, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια και την άμυνα, την ανταγωνιστικότητα και άλλα θέματα.

Σύμφωνα με τον ρόλο του βάσει των Συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καθορίσει τις προτεραιότητες της ΕΕ και τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, καθοδηγώντας έτσι τις εργασίες του επόμενου θεσμικού κύκλου.

Δεύτερον, θα αποφασίσει τη μελλοντική πορεία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και, τρίτον, θα συμφωνήσει τους θεσμικούς διορισμούς.

Η σύνοδός θα ξεκινήσει, συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 2 μετά το μεσημέρι, με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί η επί τόπου κατάσταση, αλλά και να ληφθούν υπόψη ορισμένα επιτεύγματα που ακολούθησαν την τελευταία μας σύνοδο.

«Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας δώσει την ευκαιρία να χαιρετίσουμε την έγκριση διαπραγματευτικών πλαισίων και τη διεξαγωγή διακυβερνητικών διασκέψεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και το Μαυροβούνιο. Πρόκειται για ιστορικά βήματα στη στήριξη της πορείας των χωρών αυτών προς την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιδείξαμε εξάλλου φιλοδοξία και τόλμη στη διοχέτευση των έκτακτων εσόδων από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας τη φετινή χρονιά. Για τα επόμενα έτη, μαζί με τους εταίρους, θα εξασφαλίσουμε δάνεια επιπλέον 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Επιτακτική είναι επίσης η ανάγκη να εντείνουμε τη στρατιωτική μας στήριξη προς την Ουκρανία, με έμφαση στην αεράμυνα, τα πυρομαχικά και τους πυραύλους. Επιπλέον, πρέπει να εξακολουθήσουμε να συναγείρουμε ευρεία διεθνή στήριξη για την επίτευξη δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντησή μας θα εξετάσουμε και την καταστροφική κρίση στη Μέση Ανατολή. Το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουμε πλήρη εφαρμογή των όρων της πρότασης για την κατάπαυση του πυρός που προβλέπεται στην απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Δεύτερον, θα επαναλάβουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, επαρκώς σημαντική ώστε να καλύψει τις τρομερές ανάγκες επί τόπου.

Τρίτον, θα επαναλάβουμε την αταλάντευτη δέσμευσή μας για διαρκή και βιώσιμη ειρήνη με βάση τη λύση δύο κρατών. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή και πέραν αυτής για την αναζωογόνηση διαδικασίας που θα τείνει προς αυτόν τον σκοπό.

Η σύνοδος θα μας επιτρέψει επίσης να κάνουμε εποικοδομητική πρόοδο στα καθήκοντα που ορίσαμε στα προηγούμενα συμπεράσματά μας. Μεταξύ τους, η παρακολούθηση των καθηκόντων που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα. Ομοίως, υπό το πρίσμα της εκτεταμένης ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την ανταγωνιστικότητα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, θα εξετάσουμε την πρόοδο σε όλες τις πρωτοβουλίες μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Βασίζομαι σε σας να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Οι καιροί απαιτούν μια Ένωση αποφασισμένη και ενεργητική» αναφέρει στην πρόσκληση του ο Πρόεδρος Σαρλς Μισέλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραιτούνται από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας

Κασσελάκης: «Αν κάποιοι θέλουν μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εκλέξουν άλλο πρόεδρο»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις