Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση του θυελλώδους συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τα χαρτιά του στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά στο αναλυτικό δελτίο Ειδήσεων για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

«Έχω βγει ενισχυμένος από το Συνέδριο όλοι είδατε ένα γήπεδο να φωνάζει κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη. Έχω πάρει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω σε δομικές αλλαγές» είπε αρχικά στη συνέντευξη του για να προσθέσει: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης, 5.000 άτομα φώναζαν κάτω τα χέρια από τον Στέφανο. Θα ήταν μια ανούσια διαδικασία οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη δεν θα ήταν υποψήφια στις 10 Μαρτίου. Θα μπορούσα να πάω σε εκλογές να κερδίσω με 90% και να πω είδατε τι έγινε;. Η κ. Γεροβασίλη είπε στην ουσία ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος. Από τη στιγμή που δεν επιθυμεί de facto να είναι υποψήφια και έχεις ένα Συνέδριο που σου λέει σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο, είναι ξεκάθαρη η εντολή. Η καρδιά μου ήταν ραγισμένη λόγω των συνέδρων που βλέπουν καταστάσεις να τους πληγώνουν».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στην στάση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του κόμματος αναφέροντας: «Ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα να μην έρθει στο συνέδριο και να κάνει το δικό του σχόλιο για τα όσα έχουν γίνει στο κόμμα. Μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα, τα οποία θα ήθελαν να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως. Πέρα από αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι ακριβώς σκεφτόταν και τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αρχίσει ένα νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου και αυτό ακριβώς θα κάνω.

Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 τελείωσε πλέον αρχίζει ένας νέος κύκλός υπό την ηγεσία μου. Κατανοώ απόλυτα την στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του επικοινώνησε ένα λεπτό πριν την ανάρτηση στα social media με τον δικό μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβα δεν ήταν ένα κυβερνών κόμμα και οφείλουμε να τον ξανακάνουμε».

Στέφανος Κασσελάκης: «Να κάνω και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνών κόμμα»

«Παρέλαβα ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό και αυτό φιλοδοξώ να κάνω. Μετασχηματισμό του κόμματος και να γίνει το μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Τα μέλη θα αποφασίσουν πως θέλει να γίνει το κόμμα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα και ακόμη και η λέξη Συνασπισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Το προοδευτικό κέντρο με την αριστερά έχουν την ίδια σημασία μέσα στο κόμμα μας. Η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Θέλει να λύσει προβλήματα με παρέμβαση του Κράτους» ανέφερε στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κασσελάκης: «Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους»

Για το αν είναι στα σχέδιά του ακόμα και να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχει εικόνα από τα ερωτηματολόγιο που έθεσε τόνισε ότι «Προφανώς έχω. Είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή».

Για το αν παραμένουν Συμμαχία και Ριζοσπαστική Αριστερά σημείωσε « Καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα Θέλουμε ανοιχτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ακριβώς αυτό. Δεν εκφράστηκε σωστά.

Δεν γνωρίζω το γιατί. Οι πολιτικοί επιστήμονες μπορούν να μας πουν το γιατί. Πάντως όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση του ’15 – ’19. Η διαφορά τώρα είναι ό, τι λέμε ότι το προοδευτικό κέντρο, το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας και ότι η σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική κεντροδεξιά που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω, ένα τρίτο τουλάχιστον θα έλεγα όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στο γάμο, αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το ναι γίνεται ίσως και μετά όχι. Η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες. Εάν πιστεύουμε ότι θα δούμε αποκέντρωση στη χώρα μας από την Αθήνα προς τις περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία. απλά με laissez faire, καπιταλιστική οικονομική πολιτική, δεν πρόκειται να γίνει».

Ένας ψηφοφόρος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές γιατί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία ακόμα μία ερώτηση που τέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: « Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα ξεκάθαρο στίγμα, το οποίο δεν το δείχνει το τρίτο κόμμα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παριστάνει ότι οι 330 ευρωβουλευτές δεν ξέρουν τι ψηφίζουν για το κράτος δικαίου στις Βρυξέλλες. Άρα λοιπόν, χρειάζεται ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία θα έχει δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και ως συνταγματικό αντίβαρο πρακτικά εντός της χώρας, συνταγματικό εννοώ για την καταπάτηση τους κράτους δικαίου να είμαι ξεκάθαρος».

Κασσελάκης: «Οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου»

Για το αν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι στη σωστή κατεύθυνση είπε « 100%. Δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πράξεις του κυρίου Μητσοτάκη το προκάλεσαν και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών, οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σε ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη, κανείς».

Για το αν τον απασχολεί ότι μπορεί να αποτελέσει λόγο (το ψήφισμα) να μην πάρουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε « Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχολίασε μεταξύ άλλων « Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα νομίζω γνωρίζετε πώς μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πρώτον. Δεύτερον, έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε. Κάνω μια ερώτηση και δεν λαμβάνω απάντηση.

Η ερώτηση είναι εξής: τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το οποίο δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Ποια είναι η ρίζα του να χρειάζεται να πάει (κάποιο παιδί) στο εξωτερικό αντί να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο χρειάζεται να υπάρχει αυτή η επιλογή; Άρα λοιπόν, ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων, με άλλα μόρια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά όταν έχουν χρήματα και με άλλα στα δημόσια, είναι πολύ απλά για να φέρουμε, όπως λέει τώρα το νομοσχέδιο, δήθεν franchise πανεπιστήμια του εξωτερικού στην Ελλάδα για να έχουμε brand name στην Ελλάδα. Aυτός είναι ο σκοπός; Έτσι χτίζουμε δημόσια παιδεία;».

Από εκεί και πέρα, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανέφερε: «κοίταξα την πραγματικότητα και αποφάσισα ότι όντως δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να χτίζουμε δίπλα κτήρια με δίπλα θρανία για να διδάσκουμε το ίδιο πράγμα, από τη στιγμή που έχουμε μια πολύ καλή υποδομή στην δημόσια παιδεία. Αυτές οι δωρεές, οι οποίες είναι να πάνε στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που αμφιβάλλω αν όντως θα είναι έτσι όπως τα λέμε, να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Να νομοθετήσουμε έναν τρόπο αυτή η δωρεά να μπορεί να έχει μια ανεξαρτησία και διοικητικά και νομοθετικά, έτσι ώστε να μπορεί αυτή η επένδυση ενός δωρητή να μπορεί να αποδώσει. Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το Πανεπιστήμιο, να φέρουμε αποκέντρωση, ερευνητικά hubs για να φέρουμε απόδημους απ’ έξω, να γυρίσουν δίπλα από αυτή την κοινότητα. Πώς το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσει να διαπρέψει αν ανοίξουν ξαφνικά άλλα τόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αθήνα; Για ποιο λόγο να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας; Από πότε η Ελλάδα είναι χώρα που δεν μορφώνει τα παιδιά της; Από πότε;».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Είναι εύκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και δεν το κάνει. Δηλαδή το να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο μπορεί να το κάνει. Είναι μια λύση, δηλαδή να μην έχει επιτέλους ο αγρότης την ανάγκη να ζητάει επιστροφή. Το να μπορούμε να βάλουμε ένα πλαφόν στα 7 σεντς στην κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Μπορεί να το κάνει. Να υπάρχει ρύθμιση για οφειλές των χρεών για να μην πάει η αγροτική γη προς ρευστοποίηση. Μπορεί να το κάνει, δεν το επιλέγει».

«Δεν ήμουν ποτέ στη γραμμή να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα» τόνισε, ακόμα, και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες είναι κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν, ο καταναλωτής να μην μπορεί να επιβιώσει από την τιμή στο ράφι. Και τα δύο να συνυπάρχουν προφανώς λόγω καρτέλ στη μέση, ολιγοπωλίων. Με αυτά ασχολείται κανείς; Μαθηματικά ντε φάκτο αυτό ισχύει. Εκεί πρέπει να ασχοληθούμε».

Στη συνέχεια, μίλησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς από τον Γιώργο Κουβαρά αν στηρίζει μια εθνική στρατηγική και τις βασικές συμμαχίες της χώρας απάντησε: «Ναι, στηρίζω εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις. Το πλοίο του Ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξω από επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αμύνης. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να έχουμε μια εξωτερική πολιτική, η οποία να είναι εγκρατής και να μην έχουμε το κεφάλαιο του φορολογούμενου για τα εξοπλιστικά, το οποίο να το χρησιμοποιούμε σαν μια επίδειξη ισχύος προς το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά μας. Ο εξοπλισμός αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μένει στην Ελλάδα για την άμυνά μας».

Δήλωσε αντίθετος με το ότι στέλνουμε στην Ουκρανία αμυντικό υλικό. Όπως είπε, «νομίζω ότι ήδη προσφέρουμε πολλά στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης που δίνουμε από την Αλεξανδρούπολη σε όλο τον μηχανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα αγαθό το οποίο είναι η γεωπολιτική της θέση, την οποία γεωπολιτική θέση, εμείς την προσφέρουμε πολλές φορές ίσως και στα φτηνά, αλλά την προσφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι με 4%+ από το ΑΕΠ μας, σε μια χώρα η οποία έχει περάσει από τρία μνημόνια, ότι πρέπει και αυτό να το χρησιμοποιούμε έξω από τα σύνορά μας».

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, εξέφρασε τη διαφωνία του για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν υπερψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που, όπως είπε, είναι απαράδεκτο. Ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό του από τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά, όπως είπε, «άλλο αυτό κι άλλο δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να σκοτώνονται χωρίς καμία διέξοδο». «Έχουν χάσει τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι και δεν έχει λυθεί τίποτα».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι θα κάνει τη στρατιωτική του θητεία πριν τις ευρωεκλογές. Για την επιλογή υποψήφιων ευρωβουλευτών δήλωσε ότι θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος ποιοι θα απαρτίσουν το ευρωψηφοδέλτιο, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να αναδείξει λαμπρά μυαλά, τα οποία θα είναι ισότιμα με εκείνους που μπορεί να έχουν μηχανισμούς.

«Μειώνω την προσωπική μου δύναμη και τη δίνω στα μέλη του κόμματος για να αποφασίσουν ποιους θέλουν να στείλουν στην Ευρώπη» είπε.

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα». Πρόσθεσε «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω θα ξανακερδίσω. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν είναι θέμα αλαζονείας.

Τα μέλη μίλησαν. Λένε “εμπιστευτείτε τον πρόεδρό μας” και είπανε “αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα, γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις”. Αυτό έγινε στο συνέδριο, έλιωσαν εβδομάδες εσωτερικής εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν “ένας πρόεδρος, ενωμένοι, πάμε μπροστά”».

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στον Άγιο Παντελεήμονα: Νεκρός 60χρονος ύστερα από διαπληκτισμό με 62χρονο

Ο Μητσοτάκης περιμένει Κασσελάκη και βλέπει τον Μακρόν στο Παρίσι

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις