Από τους 300 βουλευτές οι 158 παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι 142 βουλευτές ψήφισαν “όχι”, ενώ δεν δήλωσε κανείς “παρών”.

Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατατίθεται νόμος με τον οποίο αίρονται τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Παρ ό,τι επίμονος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η μείωση του ΦΠΑ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα».

«Νέο στοίχημα είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις. «Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη».

«Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, οι ανάγκες του τόπου για αλλαγές είναι μεγάλες και οι ευθύνες βαριές, το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Και συμπληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».


Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δευτερολογία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του «θα αγωνιστεί ώστε η δημοκρατική παράταξη να είναι στην πρωτοπορία για μια κοινωνία αυτοπεποίθησης και υψηλών προσδοκιών. Για να εδραιώσουμε την ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Προσέθεσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι υπάρχει άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες.

«Έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης, όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία.

Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Και διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους.

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμούσημειώνοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημαίνει να βρεθεί η Ελλάδα ξανά σε τροχιά σύγκλισης και όχι απόκλισης από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ένωσης. «Δεν μπορεί να αυτό-προβάλλεστε ως φορέας του εκσυγχρονισμού όταν εξαιτίας των επιλογών σας μεγαλώνει η απόσταση», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα και πολιτική αυτονομία. Εμείς τα διαθέτουμε. Και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτές. Χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας, και αυτό αποδεικνύεται από το ό,τι σπάσατε κάθε ρεκόρ μετακλητών και απευθείας αναθέσεων. Σας προκαλώ ξανά να δεχτείτε την πρόταση μας για στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και νοσοκομείων μέσω διεθνούς διαγωνισμού εντός των επόμενων 2 μηνών».

Με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και συγκεκριμένα όσα είπε περί ανεξέλεγκτων ανεξάρτητων Αρχών, φέρνοντας ξανά στη συζήτηση τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Ποιοι είναι όμως πραγματικά ανεξέλεγκτοι; Αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος, που οργάνωσε τις υποκλοπές; Περιμένω να τοποθετηθείτε για αυτή την άποψη του υπουργού σας. Μπορεί να τον αδειάσατε διακριτικά για την ασυλία των τραπεζιτών, που εσείς νομοθετήσατε, εδώ όμως μείνατε σιωπηλοί. Επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά δεν διστάσατε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία για ένα ευαίσθητο θέμα σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή με τα δελτία της ΕΥΠ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που θα βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία των θεσμών και θα οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 «Σας άκουσα να κάνετε λόγο για πληγές που μας καταδιώκουν από το παρελθόν. Τέσσερα χρόνια όμως τώρα όχι μόνο δεν τις θεραπεύσετε, αλλά ανοίξατε και καινούργιες», σημείωσε.

Ειδικότερα σχολίασε τις κυβερνητικές αναγγελίες για τους μισθούς μιλώντας χαρακτηριστικά για « διπλά βιβλία» στους μισθούς. «Άλλες υποσχέσεις στους πολίτες και άλλες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ώρα «για νέες ρυθμίσεις, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, που θα οδηγήσουν σε αξιοπρεπείς μισθούς». Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα φέρει ειδική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Για την κοινωνική κατοικία επέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης ότι αρνείται να αντιληφθεί ότι με ημίμετρα στη στεγαστική πολιτική δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Επισήμανε ακόμη τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που άγγιξε το 12,2% τον Ιούνιο, επανέλαβε τη πρότασή του για νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μίλησε για την ανάγκη δεύτερης ευκαιρίας όσον αφορά τη “νάρκη” του ιδιωτικού χρέους, για ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας

Ως προς την Παιδεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγιο για υποκρισία από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ειδικότερα για τις αλλαγές στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την “φανταστική” πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το “διαίρει και βασίλευε” σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους.

Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η στόχευση πρέπει να είναι ξεκάθαρη» και σημείωσε:

«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν ανεχόμαστε αναθεωρητικές λογικές και προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να βαδίσει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει αλλά για μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 και θα διασφαλίζει το σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εργαστεί για να επιλυθούν, όλες οι δυσλειτουργίες, που εντοπίζονται στο υπάρχον καθεστώς. Και επίσης να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να αποφύγουμε την ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο λειτουργώντας ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολιγόλεπτη διακοπή λόγω πόνους του Δημήτρη Κουτσούμπα

Πόνους στην μέση του ένιωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
Η διαδικασία επανεκιννήθηκε εκ νέου, ενώ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την επίσκεψή του στο ιατρείο της Βουλής έγινε δεκτός στην αίθουσα με χειροκρότημα.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε ότι «οι προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαψευσθούν γρήγορα».
Όπως εξήγησε, «τα πράγματα στη διεθνή οικονομία και στην Ευρωζώνη, δεν είναι καθόλου όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση» και τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το κίνημά τους σε όλα όσα ετοιμάζει».
«Πιο μαζικά, πιο μαχητικά αυτή τη φορά, με λιγότερες αυταπάτες για δήθεν κάποιες εύκολες λύσεις με κυβερνητικές εναλλαγές παρόμοιας κατεύθυνσης. Και με πιο δυνατό το ΚΚΕ να μπαίνει μπροστά σε αυτήν την επίθεση» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι «παρά τον συνολικό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό τον οποίο το ΚΚΕ ποτέ δεν παρέβλεψε, ούτε υποτιμά, δυναμώνει ταυτόχρονα ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, όλων αυτών, δηλαδή, που υπηρετούν σύσσωμα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και οι διάφορες κυβερνήσεις. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας και εδώ μέσα, κυρίως όμως έξω, στο πλάϊ των εργαζομένων, μέσα στους αγώνες και στις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Να εμποδίζουμε τα χειρότερα, αλλά κυρίως να διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανάσες ανακούφισης για τον λαό με κατάργηση των άδικων φόρων, των πλειστηριασμών στην πράξη, να παλεύουμε για αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία, αναδεικνύοντας την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας με την οποία ο λαός βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του».
«Αυτή είναι η πραγματική πρόοδος. Η προοπτική οι αγώνες αυτοί να δυναμώνουν, να μαζικοποιούνται, να αποκτούν συντονισμένο πανελλαδικό χαρακτήρα με πιο ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό» ανέφερε.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει κριτική στην κυβέρνηση όπως εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι «καθυστερεί στην υλοποίηση του προγράμματός της». «Ακριβώς το αντίθετο σας καταλογίζουμε: Ότι τρέχετε να υλοποιήσετε τους στόχους σας σε βάρος του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι, το ΚΚΕ «δεν προσάπτει μομφή στην κυβέρνηση ότι δήθεν απέχει από τα “κανονικά” ευρωπαϊκά κράτη» γιατί, όπως είπε «το “κανονικό” ευρωπαϊκό κράτος της Γερμανίας με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σολτς προχώρησε ήδη σε πρόγραμμα περικοπών μαμούθ των κοινωνικών δαπανών ύψους 31 δισ. ευρώ».
«Εμείς δεν είμαστε με τις κυβερνήσεις ούτε του Σολτς, ούτε του Μακρόν στη Γαλλία, είμαστε με τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των νέων που και στη Γερμανία και στη Γαλλία απαιτούν να ζήσουν όπως δικαιούνται» ανέφερε και τόνισε: «Εμείς θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε αυτό το αντιλαϊκό πρόγραμμα, να πιάσετε δηλαδή τους στόχους του κεφαλαίου, που είναι ποτισμένοι μόνο με τον ιδρώτα των Ελλήνων εργαζομένων».
Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κυρίαρχης πολιτικής, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι μαθητές.
Αναφερόμενος στο άρθρο 16 είπε ότι «σε όλη την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης δεχόταν τη μια πάσα μετά την άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα αξιοποιώντας το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συμφωνίες στο πλαίσιο της υπερίσχυσης του ευρωενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού, όπως επέβαλε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ ψάχνει τρόπους για να ξεπεράσει τα εμπόδια του άρθρου 16 και ανοίγει συνολικά επικίνδυνους δρόμους».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες. Υπάρχει στη χώρα μας οργανωμένο κίνημα και θα απαντήσει στα απαράδεκτα σχέδια που ορθώνουν νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας». «Το ίδιο και στην Υγεία που η πολιτική της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία συμπυκνώνεται στη φράση “λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους”» τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι αυτά που ονομάζει η κυβέρνηση “προκλήσεις” και “εξωγενείς κρίσεις”, «δεν είναι τίποτε άλλο από τις αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος που υπηρετεί».
Τόνισε ότι «σήμερα οι δυνατότητες για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών είναι μεγαλύτερες από ποτέ και όμως η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτές τις δυνατότητες και στο πως ζουν οι πολλοί είναι επίσης μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ελλάδα για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης όπου οι ατομικές φιλοδοξίες της καθεμιας και του καθενός θα συμβαδίζουν με τη συλλογικη πρόοοδο δεν πρόκειται να υπάρξει σε αυτό το σύστημα ό,τι κι αν του κάνει».
«Γιατί καπιταλισμός σημαίνει η κοινωνική πρόοδος να θυσιάζεται για τη μεγιστοποίηση του ατομικού κέρδους σε βάρος της ευημερίας των πολλών. Γιατί σε όσες πτώσεις και αν κλίνουν τον “εκσυγχρονισμό” το μόνο που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι αναχρονισμός, βαρβαρότητα, οπισθοδρόμηση και σήψη στο επίπεδο των ιδεών, όπως φαίνεται και με μια ματιά εδώ μέσα στις διάφορες πτέρυγες αυτής της Βουλής» τόνισε.
«Το έγραψαν ο Μάρξ και ο Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: Στη θέση της παλιάς αστικής κοινωνίας με τις τάξεις και τις ταξικές της αντιθέσεις έρχεται μια ένωση όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός και της καθεμιάς είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων. Σε πείσμα όλων σας θα το κάνουν πράξη, οπωσδήποτε οι ερχόμενες γενιές. Γιατί έχουμε πάθει και έχουμε μάθει. Την πείρα, και θετική και αρνητική, την έχουμε μελετήσει, δεν πρόκεται ξανά να υπάρξουν οι ίδιες αδυναμίες, ελλείψεις να γίνουν ίδια λάθη. Γιατί όντως οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, γιατί όντως τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα. Και θα τις ζήσουμε, να είστε σίγουροι όλοι και όλες γι’αυτό. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό» υπογράμμισε, καταλήγοντας, στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Τι δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».
Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Η ομιλία του Βασίλη Στίγκα

«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους εχθρούς που οραματίζονται μία Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία. Εμείς, οι ”Σπαρτιάτες”, είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Β.Στίγκας είπε πως νόμιζε «με όλα αυτά που άκουγα, ότι βρισκόμουν σε μια άλλη χώρα, πιθανόν σε κάποια ευρωπαϊκή, όπου κυριαρχούν η σοβαρότητα, η αλήθεια, οι νόμοι και το κράτος δικαίου» και προσέθεσε: «Μια επανάληψη των δηλώσεων του 2019, χωρίς μέχρι σήμερα η χώρα να έχει κάνει βήματα προόδου. Τι άλλαξε, κύριε πρωθυπουργέ, από το 2019 ή από το 2010, όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θάψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες στους τάφους των μνημονίων; Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, παρά μόνο υποσχέσεις και ψέματα πάνω στα ερείπια μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης χώρας, που εσείς και οι όμοιοί σας δημιουργήσατε».

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε: «Καμαρώνετε, ότι αυξήσατε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, όταν το 2019 ήταν στα 650, αλλά δεν είπατε ότι το 2010 ήταν 750 ευρώ. Και εάν δεν μας βάζατε στα μνημόνια, αναλογικά σήμερα θα ήταν τουλάχιστον 1.200 ευρώ, για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος. Και λέτε ότι μέσα στην τετραετία θα τον πάτε στα 950 και στο τέλος της τετραετίας στα 1.500 ευρώ. Δεν είπατε, όμως, ότι με αυτή την αύξηση αυτομάτως ο εργαζόμενος χάνει το αφορολόγητο και μπαίνει στην μέγγενη της εφορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, το παλιό κόλπο: Από τη μία τα δίνετε και από την άλλη τα παίρνετε, χωρίς να σας στοιχίσει τίποτα».

Ο Β.Στίγκας ανέφερε στη συνέχεια ότι η μόνη βιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός, ενώ προσέθεσε: «Η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και υπεύθυνοι είσαστε εσείς και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, από το 1950 έως σήμερα. Εάν υπήρχαν μόνο λίγες από αυτές σήμερα, σχεδόν δεν θα είχαμε καθόλου ανεργία. Θέλουμε μια εθνική κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα για να αναζωπυρώσουμε την εθνική δημιουργία και το ελληνικό δαιμόνιο και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ”Σπαρτιατών” πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα, καθώς και των φόρων στα καύσιμα, τους οποίους χαρακτήρισε «ληστρικούς, που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ενώ ζήτησε την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της κυβέρνησης για μείωση του δημοσίου χρέους και για περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας, ο Β.Στίγκας ανέφερε ότι «προβλέψατε ότι θα γίνει μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 140%, έως το 2027. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και ότι θα αυξήσετε το ΑΕΠ στα 260 δισ.» και σολίασε: «Και πάλι, τι σύμπτωση, στο τέλος της τετραετίας. Εμείς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και εσείς κάνετε και προβλέψεις. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό σε μια κατεστραμμένη χώρα, με τους δείκτες της ανεργίας να χτυπούν κόκκινο και όταν κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό ζει στα όρια της φτώχειας, με περισσότερους από 1.000.000 νέους ανθρώπους να έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης; Πολύ θα θέλαμε να έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα μια Σίλικον Βάλεϊ, για να δουλεύουν και να δημιουργούν τα καλύτερα ελληνικά μυαλά και να δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την χώρα μας».

Ο πρόεδρος των ”Σπαρτιατών” σημείωσε ακόμα, μεταξύ άλλων: «Βγαίνουμε μπροστά δυναμικά, με σθένος και αποφασιστικότητα όχι μόνο για να μην ζήσουμε ξανά ημέρες ντροπής, όπως στις Πρέσπες, αλλά και για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να σταθούμε ξανά πάλι στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει.

Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος

«Πέρασαν δύο 24ωρα, προσπαθήσαμε να πείσουμε κάποιους τουλάχιστον για τα Τέμπη, να συναινέσουν σε επίπεδο ανθρωπιάς. Πολλοί δάκρυσαν εδώ μέσα και βούρκωσαν για τα Τέμπη, αλλά κανείς δεν υπογράφει την Εξεταστική Επιτροπή», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. «Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι για όλους», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά οριζόντια την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 για εξεταστική επιτροπή για την «περίοδο Βαρουφάκη» με το «κλείσιμο τραπεζών» και τα «capital controls» και δεν το έκανε, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα κατήγγειλε σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο, «ότι ήρθε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου στον νομό Σερρών» και ότι παρότι «ο Δήμος ζήτησε να σταλεί υπουργός της κυβέρνησης επισήμως», αυτό δεν έγινε. «Μπράβο στην κυβέρνησή σας. Ήρθε ένας υπουργός της Κύπρου στις Σέρρες και δεν στείλατε επίσημη υποδοχή», είπε και προσέθεσε: «Δεν σας νοιάζει η Κύπρος γιατί έχετε συμφωνήσει τις ”Πρέσπες του Αιγαίου”». Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να υπογράψουν για εξεταστική επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «προδοτική» και την οποία «παραβιάζουν οι Σκοπιανοί».

«Η Ελλάδα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στη συνέχεια, επισημαίνοντας: «Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε μια δήλωση ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου: ”Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που έχουμε κάνει με Ιταλία και Αίγυπτο”. Ξέρετε τι είπε; Πάμε για μειωμένη επήρεια με την Τουρκία στο Καστελόριζο, αυτό είπε. Να η Συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο». «Αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοτική και αυτό είναι μια προδοσία που έρχεται τους επόμενους μήνες», προσέθεσε ο κ. Βελόπουλος. Ακόμα, απαίτησε την άμεση επιστροφή της αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot, που -όπως είπε- πλέον βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε ότι «δυστυχώς κάνετε ό,τι σας ζητάει η Τουρκία. Είστε φοβικοί. Πάμε για προδοσία και στο Αιγαίο, Σε λίγους μήνες θα μιλάτε για συνεκμετάλλευση». Ο Κυριάκος Βελόπουλος, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να μην πάει σε συνεκμετάλλευση με τη γείτονα καθώς και να μην «υπογράψει τίποτα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». «Εμείς θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι χρειάζεται να αντιγραφούν πετυχημένα μοντέλα. «Η Δανία έχει το καλύτερο μοντέλο. Έχει και η Πολωνία, έχουν κι άλλες χώρες», τόνισε. Ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχουν 400 τζαμιά, με κάποια από αυτά στην Αθήνα, που λειτουργούν παράνομα ή ημινόμιμα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Επειδή βλέπω ότι πολλοί από εσάς είστε ανθρωπιστές, ανθρωπιστής δεν είναι αυτός που προσκαλεί τους παράνομους μετανάστες και τους βάζει σε μια αποθήκη, να μένουν είκοσι, δίνοντας τους επιδόματα. Ανθρωπιστής είναι αυτός που λέει ”έλα εδώ σε παίρνω σπίτι μου, σε φιλοξενώ, σε ταΐζω και σε ποτίζω”. Όχι με τα λεφτά τα δικά μας κάποιοι να είναι φιλάνθρωποι». Προσέθεσε ότι η Ελληνική Λύση δεν θα επιτρέψει τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και ότι «είμαστε υπέρ της λαϊκής και της εθνικής κυριαρχίας».

Τέλος, για την υγεία, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει στην καρότσα».

Προγραμματικές δηλώσεις: Όσα δήλωσε ο Δημήτρης Νατσιός

Η ΝΙΚΗ τάσσεται κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τις οποίες θεωρεί «φακέλωμα», ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, και τόνισε πως για το κόμμα του η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι δεν άκουσε «κάποιο σπουδαίο μέτρο για την καταπολέμησή» της ενώ χαρακτήρισε τα “pass”, «σοβιετικού τύπου κουπόνια, για επαίτες και όχι πολίτες».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για την πάταξη του λαθρεμπορίου, έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση» και πρότεινε την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων για την εφάπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής, για χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Ο κ. Νατσιός τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και υποστήριξε πως «πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη» ενώ διερωτήθηκε εάν «θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας». 

Μιλώντας για τη Δημόσια Υγεία έκανε λόγο για «καταστροφή» και «πολυετές έγκλημα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, «εκμεταλλεύτηκε την τρομακτική πίεση που υπέστη το δημόσιο σύστημα υγείας, ως ευκαιρία για να το αποτελειώσει».

«Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων να πεθαίνουν αβοήθητοι, διότι δεν βρίσκουν ένα ασθενοφόρο να τους παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αντικρίζουμε ακόμα και τριτοκοσμικές εικόνες που μας προκαλούν θλίψη και ντροπή, με ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών για να σωθεί η ζωή τους, ελλείψει ασθενοφόρων».

Στο θέμα της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και κατά την πρωτολογία του για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει «να διαγράψει το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος από την προμετωπίδα του Συντάγματος» και εάν θα προχωρήσει στην αναθέωρηση των άρθρων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και την αποστολή της Εκπαίδευσης. 

Αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη για ενδεχόμενη υποδοχή μεταναστών ως εποχικών εργατών είπε: «Σεβόμαστε κάθε χώρα αλλά θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Όποιοι την παραβιάζουν, όπως στη Ρόδο, να δικάζονται και να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα τους όπου θα τους επιστρέφουμε με απέλαση. Καμία ανοχή στην ανομία». 

Συνεχίζοντας είπε πως «για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο μας» και προσέθεσε πως «η Κύπρος μας είναι παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό κράτος». 

Υποστήριξε πως τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένουν αδικαίωτα. «Είδαμε το επίσημο κράτος να συνεχίζει απτόητο με την ίδια αμέλεια και ανεπάρκεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλους τους θεσμικά ιθύνοντες να συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, σαν να μην συνέβη τίποτε. Σαν να μην έγινε κάτω από την εποπτεία του κράτους και των αρμοδίων υπευθύνων το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ελληνικής ιστορίας. Νομίζουμε πως θα ζούμε αιώνια και πως δεν θα δώσουμε λόγο στον Θεό; Αν δεν μας ενδιαφέρει η ποινική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον έχουμε αναλογιστεί την ηθική και πνευματική διάστασή του;» ανέφερε και κατέληξε:

«Για τη ΝΙΚΗ η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση, αντιστέκεται σθεναρώς, με πίστη και άδολη φιλοπατρία, στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Προγραμματικές δηλώσεις: Η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των Πολιτών» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «περίμενα με ενδιαφέρον να δω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο μείζον ζητούμενο στη χάραξη της πολιτικής για την προστασία του πολίτη», υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση με τον πολίτη. Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των πολιτών. Η ασφάλεια βρίσκεται στην ελευθερία και την προστασία των ελευθερίων των πολιτών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε ότι «στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει ένα μείζον θέμα που είναι ότι οι πολίτες όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συχνότατα αντί να προστατεύονται στην ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική καταστολή, την αστυνομική βία και συχνότατα εάν όχι κατά κανόνα, με την εντολή και τις οδηγίες της εκτελεστικής εξουσίας και των τοπικών εξουσιών». Η κ. Κωνσταντοπούλου, ζήτησε «να πάψει η αστυνομική καταστολή Κινημάτων που αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το περιβάλλον, ή για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να «επικεντρωθεί η ΕΛΑΣ στην ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι της αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιτάχθηκε και στη λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέγοντας πως «σε καμία χώρα δεν φυλάσσονται τα Πανεπιστήμια από δυνάμεις καταστολής» και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να σκεφτεί «την πραγματική προστασία του πολίτη και την άρση των ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό». Επίσης, έθεσε στον υπουργό και τα ελλείμματα, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε μια γυναίκα που καταγγέλλει την κακοποίησή της ή την κακοποίηση του παιδιού της στις αστυνομικές αρχές. Καθώς και την αποτυχία του Κράτους, όπως είπε, και ειδικά της αστυνομίας σε περιπτώσεις θυμάτων γυναικοκτονιών. Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρατήρησε ότι στις μονάδες καταστολής, όπως και εάν αυτές ονομάζονται, υπηρετούν άνδρες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, δεν το επιθυμούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Για το σωφρονιστικό σύστημα επισήμανε ότι αυτό θα έπρεπε να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιτάχθηκε στην ιδέα των τηλεδιασκέψεων για να μην γίνονται μεταγωγές κρατούμενων στα Δικαστήρια, λέγοντας ότι αυτό δεν υπάγεται στα καθήκοντά σας αλλά σε κάθε περίπτωση, η δικαστική ακροαματική διαδικασία είναι ιερή και ζωντανή και δεν υποκαθίσταται με τηλεδιασκέψεις και θα αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «σέβομαι απόλυτα τις ελευθερίες των πολιτών και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν δεχόμαστε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και την ίδια στιγμή, δεν δεχόμαστε βία σε βάρος των αστυνομικών. Η ΕΛΑΣ έχει μια πολύ σημαντική αποστολή να επιτελέσει. Την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία, την προστασία της περιουσίας μας, της ζωής μας, του δικαιώματός μας να λειτουργούμε στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Προφανώς, είναι δικαίωμα κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφράσει αντίθετες απόψεις στις προτάσεις μιας κυβέρνησης και πολλές φορές, υπάρχουν ομάδες που έχουν αντίθετες απόψεις. Η διαμαρτυρία και η έκφραση γνώμης θα πρέπει όμως, να γίνονται με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας. Όπως και η ΕΛΑΣ να σέβεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Η ΕΛΑΣ καλείται να βρει αυτή τη χρυσή τομή».

Ο υπουργός συμφώνησε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του εκφοβισμού υπάρχει θέμα, για αυτό και θα προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και σημείωσε πως τα θέματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σχετικά με το θέμα των δικαστικών τηλεδιασκέψεων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν είναι μια ιδέα αλλά βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης και αυτό δεν αφαιρεί κανένα δικαίωμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας έθεσε το ερώτημα σχετικά με το ύψος του κόστους της αλλαγής των αστυνομικών ταυτοτήτων, τις «φωτογραφικές αναθέσεις» που έχουν αναφερθεί αλλά και για το σύστημα πλαστικοποίησης που χρησιμοποιείται μόνο στη Γερμανία.

Ο υπουργός απάντησε ότι είμαστε στην τελική φάση για τη νέα γενιά αστυνομικών ταυτοτήτων για τους πολίτες. Είναι μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα είναι ανοικτή σε πλαστογραφήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλιφόρνια: Έξι νεκροί από συντριβή μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους

Στέφανος Τσιτσιπάς: Προκρίθηκε στους «16» του Wimbledon – «Καθαρό» 3-0 με τον Τζέρε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις