Σύνορα: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των συνόρων σε Έβρο και Αιγαίο ετοιμάζεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν που αναμένεται να διαμορφώσουν νέες ανθρώπινες ροές προς την Ευρώπη.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό που παρουσιάζουν “Τα Νέα” αφορά τη δημιουργία τριών ζωνών προστασίας σε Έβρο και Αιγαίο έτσι ώστε να θωρακιστεί πλήρως η συνοριακή γραμμή της χώρας.

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου έχει ήδη δοκιμαστεί την περίοδο που η Τουρκία είχε προσπαθήσει να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση και οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν εκ νέου επιτακτική την ανάγκη για εξοπλισμό των συνόρων και οργανωμένο σχεδιασμό μπροστά στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Άμεσες διορθώσεις σε όλες τις ελλείψεις

Όπως αναφέρουν τα “Νέα” έχει δοθεί εντολή για άμεσες διορθωτικές κινήσεις σε όσα είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις ή αστοχίες για υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ενώ το μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στα θαλάσσια σύνορα, όπου ο έλεγχος είναι δυσκολότερος.

Αυτό άλλωστε έιναι και το μήνυμα που εστάλη από το ΚΥΣΕΑ που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη προς όλα τα αρμόδια υπουργεία τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη που έχουν καθημερινή τριβή με το προσφυγικό. Ένας από αυτούς είναι ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που έχει αναλάβει τον νευραλγικό ρόλο της συνεννόησης Στρατού, Λιμενικού και Αστυνομίας. Όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις προσπάθειες συντονισμού για να προλάβουν τις εξελίξεις, θέτουν επί τάπητος και τα χειρότερα σενάρια.

Αυτές θα είναι οι 3 ζώνες επιτήρησης των συνόρων

Η 1η ζώνη επιτήρησης θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιπολίες τόσο από το Λιμενικό όαο και από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για μια διυπηρεσιακή συνεργασία στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019.

Από εκεί και πέρα, συνεχής θα είναι η επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και από αέρος με ελικόπτερα, drones αλλά και με δέσμια αερόστατα τύπου Ζέπελιν. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με τη FRONTEX έχει ήδη εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ένα τέτοιο αερόστατο, ενώ αναμένεται να εγκατασταθεί άλλο ένα στα νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Ως προς την νευραλγική περιοχή του Έβρου οι εκτιμήσεις των αρχών είναι ότι θα είναι σφραγισμένα χάρη στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χλμ., που φτάνει στο τέλος της και στην αναβάθμιση τμημάτων του υφιστάμενου σε μήκος 10 χλμ. και τα νέα εμπόδια που έχει τοποθετήσει ο Στρατός Ξηράς.

Τέλος, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το προσωπικό της παραμεθορίου, στοιχείο στο οποίο θα συμβάλλει και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και οι προσλήψεις ΕΠΟΠ-ΟΒΑ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις