Σήμερα Δευτέρα 19/5 αναμένεται να κατατεθεί -εκτός απροόπτου- το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.
Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο «κάδρο» αναζήτησης των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, αλλά και άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη.
Πιο αναλυτικά, το κείμενο της πρότασης αφορά εκτός από τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τους υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρώην υπουργό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και υφυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας του, τους κ.κ. Νίκο Μαυραγάνη, Παναγιώτη Σγουρίδη, Θάνο Μωραΐτη και την κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Το αίτημα συνδέεται με την κατηγορία για τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, που σύμφωνα με τη νομική τεκμηρίωση του ΠΑΣΟΚ συνιστά κακούργημα.
Η τελική απόφαση της Κοινοβουλευτής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα ληφθεί κατά την τηλεδιάσκεψη που θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο το ΠΑΣΟΚ θα κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στο σύνολό της για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717 που, αν είχε ολοκληρωθεί όπως τονίζουν, θα μπορούσε να αποτρέψει την εθνική τραγωδία.
Την κατηγορεί επίσης ότι, ενώ είχε λάβει προειδοποιήσεις για τα κενά ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τους κινδύνους, δεν πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για να αποφευχθεί η τραγωδία.
Μιλώντας στο Open για την κατάθεση της πρότασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει: «Υπήρχε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την επικινδυνότητα του δικτύου και τα ζητήματα ασφάλειας που υπήρχαν. Και επέτρεψε χιλιάδες άνθρωποι να χρησιμοποιούν τη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Άρα, η κατάσταση που επέτρεψαν να υπάρχει, οδήγησε στην τραγωδία, άρα και στον θάνατο των ανθρώπων. Αυτή είναι η συλλογιστική μας και βάσει αυτής θα καταθέσουμε προανακριτική για τα πολιτικά πρόσωπα».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις της κυβέρνησης όταν κατηγορείται για συγκάλυψη, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Επειδή ακούω συνεχώς να αναρωτιούνται τα κυβερνητικά στελέχη στα πάνελ: “γιατί μας κατηγορούν για συγκάλυψη;”. Θέτω ένα απλό ερώτημα: Όταν έρχεται μια δικογραφία από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του υπουργού για τη σύμβαση 717 και η κυβέρνηση ψηφίζει αρνητικά, αυτό είναι συγκάλυψη; Ναι ή όχι;».
Μπάιντεν: Μηνύματα στήριξης από Τραμπ, Ομπάμα, Χάρις μετά την ανακοίνωση ότι διαγνώστηκε με καρκίνο
“Βουτιά” θανάτου για 25χρονο στους Αμπελοκήπους – Έπεσε από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"